Capriciile anotimpului rece, combinate cu neglijenţa conducătorilor auto pot cauza evenimente rutiere grave. Este nevoie, pentru siguranţa noastră, dar şi a celor din jur, indiferent dacă suntem conducători auto sau pietoni, să acordăm mai multă atenţie comportamentului nostru ca participanţi la traficul rutier.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş recomandă conducătorilor auto, înainte de a conduce un autoturism în această perioadă, să aibă în vedere următoarele aspecte:
Perioada diurnă este mult mai scurtă şi oboseala se instalează mai repede!
Pe timp de iarnă capacitatea de conducere este mult diminuată!
Ceaţa, precipitaţiile, albul zăpezii obosesc ochii!
Câmpul percepţiei este restrâns, iar distanţele pot fi apreciate eronat!
Distingerea formelor, observarea marcajelor, indicatoarelor şi semnelor de circulaţie se face cu dificultate!
Informaţi-vă despre starea vremii de pe traseul care urmează să-l parcurgeţi!
Verificaţi şi asiguraţi-vă de starea tehnică corespunzătoare a autovehiculului (sistemul de frânare şi de direcţie, instalaţiile de climatizare şi de dezaburire, anvelope specifice sezonului rece); lopata, un cablu sau bară de remorcare pot fi utile într-o situaţie neprevăzută, îmbrăcămintea călduroasă, un minim de alimente şi băuturi (evident nu alcoolice).
De asemenea, pe parcursul deplasării cu autoturismul, este foarte important a se ţine cont de următoarele:
Reduceţi viteza în apropierea derdeluşurilor şi patinoarelor improvizate! Oricând vă poate apărea în faţă un copil cu o săniuţă scăpată de sub control!
Distanţa faţă de autovehiculele care circulă în faţă trebuie să fie mai mare pe drum alunecos, iar viteza de deplasare mai redusă, atât pentru a se evita coliziunile, cât şi pentru a nu fi obligaţi să frânaţi brusc, fapt care duce la derapare!
Pe vreme de ploaie, lapoviţă sau ninsoare, când vă întâlniţi cu alte autovehicule, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale!
În perioadele cu ploi, viscol, ninsori, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur, astfel că nu se prea asigură la traversare!
Nu acţionaţi brusc mecanismele de direcţie şi de frânare la autovehicul!
În condiţii de zăpadă şi de polei, renunţaţi pe cât posibil la pedala de frână. Folosiţi cu precădere frâna de motor!
Pe porţiunile acoperite cu polei sau gheaţă este contraindicată executarea operaţiei de virare concomitent cu frânarea!
Măriţi pe cât posibil timpii de odihnă şi timpul de recuperare între două curse!
În ceea ce priveşte pietonii, de asemenea, adoptarea de către aceştia, a unui comportament preventiv, le conferă un plus de siguranţă. Astfel, acestora li se recomandă:
Traversaţi strada doar prin locurile permise!
Asiguraţi-vă înainte de a vă angaja în traversare!
Nu uitaţi! Pietonul se opreşte mai uşor decât autovehiculul, în condiţii dificile de drum!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.