Fondul Monetar Internațional susține că deficitul bugetar din România va trece de 6% din Produsul Intern Brut (PIB) în următorii ani, din cauza noii legi ai pensiilor și spune că sunt necesare noi măsuri pentru a-l reduce, recomandând reducerea suplimentară a pragului pentru microîntreprinderi și un eventual impozit progresiv.
Principalele măsuri recomandate de FMI:
- (i) Reforma impozitului pe venit: Eliminarea lacunelor și a scutirilor rămase, inclusiv prin reducerea pragului pentru microîntreprinderi și, eventual, prin introducerea unui impozit pe profit progresiv.
- (ii) Reforma TVA: Creșterea veniturilor din TVA, inclusiv prin impozitarea mai multor articole la cota standard.
- (iii) Taxe ecologice: Introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor sau a unor accize suplimentare pe combustibilii fosili.
- (iv) Impozite pe proprietate: Creșterea impozitării proprietății, dacă este posibil prin punerea în aplicare a reformelor deja pregătite.
- (v) Impactul reformei pensiilor: Elaborarea unui mecanism pentru a întinde în mod eficient povara fiscală rezultată din reforma pensiilor.
FMI susține că, în ciuda veniturilor suplimentare obținute din măsurile fiscale introduse în septembrie 2023, proiectează acum deficite fiscale de peste 6% din PIB în următorii ani, având în vedere costurile fiscale ale noii legi a pensiilor. Instituția spune, astfel că, vor fi necesare noi măsuri pentru a reduce deficitul la niveluri sustenabile.
Category: Stirile Punctul