Salina Praid lucrează la capacitate maximă pentru a onora contractele privind livrările de sare pentru deszăpezirea drumurile, în luna octombrie înregistrându-se un record în acest sens.
28.000 de tone de sare
Directorul Salinei Praid, Seprodi Zoltan, a declarat că au fost încheiate contracte atât cu parteneri interni, în special cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), cât şi cu partenerii tradiţionali din Ungaria, iar livrările se fac permanent. Potrivit sursei citate, în luna octombrie, Salina Praid a înregistrat un record de livrări de sare, de aproximativ 28.000 de tone, din care 10.800 de tone au mers către partenerii interni şi restul către cei din Ungaria.
Seprodi Zoltan spune că salina are o capacitate maximă de livrare de 20.000 de tone de sare pe lună şi s-a reuşit atingerea acestui record întrucât a existat un stoc de sare realizat în timpul primăverii, când comenzile erau reduse.
Cerere mare din Ungaria
Directorul Salinei a mai adăugat că pentru luna noiembrie se aşteaptă o confirmare de comandă de şase mii de tone de la partenerii interni, iar restul capacităţii de livrare este destinată partenerilor din Ungaria.
„Acum avem cereri mai mari decât capacitatea de livrare. Dacă facem forţat şi lucrăm şi sâmbăta şi duminica avem o capacitate de 20.000 de tone pe lună. Iar partenerii din Ungaria ar vrea numai ei o cantitate lunară de 20.000 de tone. În plus, nu există suficiente capacităţi de transport către Ungaria, din cauza unor lucrări care se realizează la calea ferată, la ieşirea din ţară”, a explicat Seprodi Zoltan.
Acesta s-a declarat mulţumit de contractele obţinute în acest an şi de profiturile unităţii sale.
„Sunt foarte mulţumit. Şi ca venituri şi ca profit sau producţie am depăşit valorile anului trecut. Cei de la drumuri s-au mobilizat şi au lucrat bine şi sper că acum nu vor mai spune că nu sunt pregătiţi pentru iarnă”, a conchis directorul Salinei Praid.
Scurt istoric
Începuturile Salinei Praid datează încă din epoca romană. În apropierea comunei Praid se află şi „Muntele de Sare”, o rezervaţie geologică inclusă în zonele naturale protejate de interes naţional, care are aproximativ 60 de hectare şi unde cresc plante extrem de rare, unele unice în România.
Specialiştii spun că masivul de sare de la Praid, de forma unei pâini, are circa 3 miliarde de tone, într-o grosime de 1.600 de metri, rezerva salină de aici fiind o raritate geologică.