Referendumul pentru dizolvarea Consiliului Local Răstoliţa, generat de blocarea a două proiecte de hotărâre de către consilieri, va avea loc în data de 16 noiembrie, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit ordinului emis de prefectul judeţului Mureş, Liviu Vasile Oprea.
Potrivit ordinului, în urma îndeplinirii tuturor procedurilor legale de către iniţiatorii referendumului, locuitorii comunei Răstoliţa vor răspunde cu „Da” sau „Nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu dizolvarea Consiliului Local actual şi alegerea unui nou consiliu?”.
Din documentele premergătoare emiterii ordinului pentru organizarea referendumului reiese că disensiunile din cadrul Consiliului Local Răstoliţa au apărut din cauza blocării a două proiecte de hotărâre, unul privind plata administrării şi pazei pădurilor, iar altul referitor la o licitaţie, care a dus la un blocaj financiar şi la imposibilitatea continuării lucrărilor la aducţiunea de apă.
Cei trei cetăţeni care au iniţiat organizarea referendumului la Răstoliţa au arătat că CL Răstoliţa, prin membrii săi şi activitatea desfăşurată de aceştia, a încălcat prevederile Legii Administraţiei Publice Locale. Astfel, în şedinţa din data de 29 mai, respectiv 17 iunie, „au blocat proiectele de hotărâre privitoare la contractarea prestărilor de servicii pentru paza şi administrarea pădurilor proprietate a unităţii administrativ teritoriale şi cel privind stabilirea preţului minim a licitaţiei masei lemnoase, preconizată a se desfăşura pentru obţinerea fondurilor necesare continuării lucrărilor de aducţiune de apă şi canalizare la nivelul comunei”.
Documentele au fost însoţite de peste 380 de semnături, iar din acestea mai reiese că niciun consilier local nu şi-a prezentat raportul anual de activitate, că aceştia nu au organizat consultări cu cetăţenii pe proiectele importante şi niciun consilier local nu a avut iniţiativa vreunui proiect de hotărâre.
În plus, iniţiatorii referendumului i-au mai acuzat pe consilierii locali din Răstoliţa că ar manifesta „o agresivitate nejustificată” împotriva primarului localităţii, că ar fi recurs la „ameninţări, jigniri şi şantaj pentru votarea unor proiecte importante, cum ar fi bugetul, interesându-se de cele mai multe ori de câştigul lor personal”.
Actele mai relevă că, în urma discuţiilor purtate cu locuitorii, majoritatea cetăţenilor s-au arătat indignaţi de atitudinea consilierilor locali, drept urmare şi-au dat semnătura pentru organizarea referendumului local pentru dizolvarea CL Răstoliţa.
În privinţa Consiliului Local Miheşu de Câmpie, care nu a putut adopta nicio hotărâre în patru şedinţe consecutive, întrucât nu a existat cvorum, Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş a demarat procedurile de dizolvare în instanţa de contencios administrativ.
Potrivit art. 58 din legea Administraţiei Publice Locale, consiliul local se consideră dizolvat de drept în cazul în care nu se întruneşte timp de 3 luni consecutive sau nu a adoptat în 3 şedinţe ordinare consecutive nicio hotărâre. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.