După întocmirea proceselor verbale la fiecare secţie de votare din Luduş, rezultatul Referendumului organizat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu este încheiat şi poate să intre în istorie. La întrebarea simplă şi unică înscrisă pe buletinul de vot, 5.601 cetăţeni au spus „Da”, 722 au aplicat ştampila pe „Nu”, iar 73 de oameni s-au încurcat între ştiinţă sau conştiinţă şi şi-au anulat posibilitatea de a fi într-o tabără sau alta.
Fruntea sau coada?
La Referendumul de duminica trecută, oraşul Luduş cu procentul de prezenţă la urne de 43,2% s-a înscris pe o poziţie fruntaşă la nivelul judeţului Mureş, fiind alături de Tîrnăveni (aproape 43%), Iernut (42%) şi mult înaintea Reghinului (34,2%) şi Tîrgu Mureş (35,07%). În Luduş, două sunt cartierele care se situează nu numai la extremităţile geografice ale oraşului, dar şi la extremităţile convingerilor politice. Prin performanţele lor la vot, cele două cartiere ocupă primul sau ultimul loc în funcţie de formaţiunile politice USL sau UDMR cu PD-L care le agreează. La secţia de votare din Gheja a fost o prezenţă la vot de 56,6% cu 71 de voturi „Nu” şi 650 „Da”, prezenţă care se pare că este datorată în mare parte şi insistenţei consilierului local Gelu Puia. La secţia de votare din Roşiori s-au înregistrat 188 de voturi „Da” şi 74 „Nu” la o prezenţă de 24,8% dintre alegătorii înscrişi pe liste, la referendum participând cu 391 de cetăţeni mai puţin decât la alegerile locale, atunci când populaţia preponderent maghiară din cartier a avut alte interese.
La celelalte secţii de votare, prezenţa a oscilat între 37% la Şcoala Generală Nr. 1 şi 47,6% la Grupul Şcolar Industrial, numărul total al celor care s-au prezentat la urne fiind mai mic cu 2790 decât la alegerile locale. În condiţiile în care cei absenţi la referendum, dar au participat la alegerile locale, ar fi votat, procentul ar fi fost de aproximativ 62% ceea ce ar fi însemnat demiterea preşedintelui. La ora la care scriem aceste rânduri nu cunoaştem decizia CCR cu privire la validarea Referendumului. Sperăm că la ora la care citiţi aceste rânduri, decizia să fie dată.
Ioan A. Borgovan