Cu doar o săptămână înainte de debutul manifestării (20 iulie) Festivalului Sighişoara Medievală, regizorul Liviu Pancu, a anunţat, săptămâna trecută, într-o conferință de presă că s-a retras de la organizarea celei de-a XX-a ediţii din acest an. Decizia a fost luată după ce Primăria şi Consiliul Local Sighişoara au hotărât scurtarea manifestării de la 10 zile, cât a fost iniţial, la doar patru zile, astfel încât în weekend-ul premergător Referendumului pentru demiterea preşedintelui ţării să fie linişte.
Pancu a declarat că a conceput un program amplu, pentru zece zile şi că punctul forte al Festivalului Sighişoara Medievală era tocmai ultimul weekend, când la manifestare participă de regulă peste 30.000 de turişti, iar cu acea ocazie erau concentrate trupe renumite de muzică medievală şi de teatru. „Va fi o lovitură foarte grea, cred că pentru toţi cei implicaţi. Asociaţia Turistică Sighişoara a cumpărat bilete de avion, noi am investit până acum în partea de recuzită, de costume, de decor. Trebuie să opresc foarte mulţi parteneri care ne-au întins mâna pentru confecţionarea de căbănuţe etc. Nici nu vreau să mă gândesc la ce tăvălug vine în a opri practic o capodoperă a festivalurilor medievale. Cu atât mai mult cu cât ar fi fost cea de-a XX-a ediţie. Am stat foarte multă vreme pentru ca să pot să simt adevărata energie pentru o adevărată sărbătoare a acestui festival şi iată-l imposibil în clipa asta de realizat. Obiective, argumente, dar dureroase în acelaşi timp”, a accentuat Pancu.
Liviu Pancu a spus că la ediţia aniversară din acest an urma să fie pus în scenă ,,King Wulf”, un spectacol muzical realizat special pentru acest eveniment de Filarmonica din Timişoara, formaţia Lupus Dacus, Lupus Rex şi Ordinul Cavalerilor Lup, ,,un fel de Carmina Burana românească la care s-a muncit luni de zile pentru a se compune muzica, pentru a se orchestra şi apoi pentru a o regiza”.
3 zile, la solicitarea prefectului
Anca Silvia Raţiu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sighişoara, a precizat că decizia finală se va lua în şedinţa de Consiliul Local programată joi, că singura propunere este ca festivalul să aibă loc în intervalul 20-23 iulie, însă nu a putut preciza câţi dintre artiştii incluşi în programul iniţial vor mai veni în aceste condiţii. Aceasta a arătat că scurtarea duratei festivalului s-a făcut la solicitarea prefectului de Mureş pentru a nu fi perturbată buna desfăşurare a referendumului pentru demiterea preşedintelui statului.
Minusuri
Regizorul Liviu Pancu a arătat că decizia de a se retrage din spectacol împreună cu toţi artiştii săi a fost luată după ce actorii care ar fi trebuit să joace în spectacolul ,,Ioana d’Arc – 600 de ani de luptă şi credinţă”, producţia teatrală a manifestării, au susţinut că nu merită să deplaseze întreaga infrastructură la Sighişoara pentru o singură reprezentaţie.
,,Am făcut o întâlnire cu actorii aseară, practic să reprezint producţia Ioana d’Arc doar o singură dată în cele trei zile creează un disconfort şi o imposibilitate din punctul lor de vedere. Nu am cum să-i mai motivez. Şi-apoi să mă prezint de unul singur, e şi absurd. Cu atât mai mult cu cât nu mai este festivalul pe care eu l-am construit, nu mai este acea flacără pe care am văzut-o, acea concepţie pe care am avut-o asupra festivalului. Deci nu avem cum. Odată pentru că nu mai poartă amprenta mea, ca director artistic, şi al doilea rând, oamenii nu mai pot veni la ceva ce nu mai este al lor”, a susţinut regizorul.
Ce va lipsi
Spectacolul trebuia să aibă cel puţin patru reprezentaţii, premiera fiind programată în data de 24 iulie, iar din distribuţie făceau parte actori ai Teatrului Naţional din Tîrgu-Mureş, ai Teatrului Scena, studenţi ai Universităţii de Arte şi patru ordine cavalereşti. Tot în regia lui Liviu Pancu, la festival urma să fie bătută, în faţa spectatorilor, pe durata celor 10 zile, o spadă înaltă de doi metri şi jumătate, un Excalibur transilvănean, care era prevăzută să fie înfiptă în piatră şi să fie dată ca ofrandă Festivalului Sighişoara Medievală. Printre momentele care nu se vor mai regăsi în programul Festivalului Sighişoara Medievală XX se numără concursul bucătarului medieval, expoziţia chinologică, farsele populare, satul meşteşugarilor, fortul lupilor sau carnavalul mireselor mascate. Hotelierii din Sighişoara susţin că scurtarea duratei festivalului de la 10 zile, la doar patru zile (adică de la 20-29 iulie, la 20-23 iulie) pentru a nu afecta referendumul, le creează pagube însemnate, întrucât turiştii străini au făcut rezervări, iar ei, ca membri ai Asociaţiei Turistice Sighişoara au achitat în avans biletele de avion pentru artiştii străini care ar fi urmat să sosească în majoritate în weekend-ul 27-29 iulie.
Cristina Vancea