În 14 noiembrie începând de la ora 13.00 la inițiativa consilierilor județeni UDMR, aleșii județeni sunt convocați în ședința extraordinară a Consiliului Județean. Pe ordinea de zi se află proiectul de organizarea unui referendum legat de reorganizarea regiunilor de dezvoltare economice. Inițiativa cetățenească care propune organizarea referendumului în data de 8 decembrie a fost sprijinită de 55 137 de cetățeni cu drept de vot din județul Mureș. Cetățenii județului Mureș ar trebui să răspundă cu DA sa NU la următoarea întrebare: „Sunteți de acord ca județele Mureș, Harghita și Covasna să se constituie într-o singură regiune de dezvoltare, cu centrul regiunii în municipiul Tîrgu-Mureș?”.
UDMR Mureș a inițiat de mai multe ori întîlniri cu liderii celorlalte partide parlamentare însă nu s-a ajuns la nici un rezultat considerabil. Liderii PSD, PNL și PDL respingând fără nici un motiv atât inițiativa cât și dialogul. Important este că inițiativa se bucură de sprijinul larg al cetățenilor ceea ce într-un context democratic sănătos ar trebui să stea la baza deciziei fiecărui consilier.
Kelemen Márton, liderul grupului de consilieri județeni UDMR, s-a adresat printr-o scrisoare aleșilor județeni, cerîndu-le ca în interesul județului și a Tîrgu Mureșului să treacă peste argumentele neîntemeiate care ar putea influența negativ decizia lor. În scrisoare liderul grupului clarifică faptul, că UDMR a demonstrat prin studii economice și sociologice că actualele regiuni de dezvoltare economice nu corespund cu scopurile regionalizării. Concluziile profesionale propun regiuni mai mici. În scrisoare se evidențiază și faptul că UDMR nu inițiază alcătuirea unor regiuni cu competențe administrative, ci se referă la reorganizarea regiunilor de dezvoltare economice, așadar nu este nevoie de schimbarea Constituției.
În opinia președintelui UDMR Mureș, Brassai Zsombor respingerea inițiativei UDMR ar compromite instituția de bază a democrației din județ. ”Am convingerea că aleșii județeni vor avea în vedere că această inițiativă a fost sprijinită de mai bine de 55 mii de oameni. Dacă trec peste acest fapt, atunci, mă tem că vor genera o criză politică care pe de o parte strică imaginea județului și a orașului iar pe de altă parte generează o criză și în dialogul social. Intensificarea crizei sociale se poate rezolva numai prin dialog social, iar o cale ar fi consultarea cetățenilor. Atunci când în discuție se află întrebări ce se referă la viitorul lor, atunci trebuie să avem atâta respect încât să le ascultăm părerea. Aceasta este responsabilitatea aleșilor față de alegători. Aceasta este democrația sănătoasă ”- a subliniat președintele UDMR Mureș.