Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, a declarat miercuri că organizarea unui referendum pentru ca judeţele Mureş, Harghita şi Covasna să formeze o regiune de dezvoltare cu capitala la Târgu Mureş, aşa cum doreşte UDMR, este inutil întrucât Legea nr. 3/2000 prevede că organizarea administraţiei publice locale, a teritoriului şi regimul general privind autonomia locală sunt de interes naţional.
Dobre a spus că proiectul de hotărâre referitor la problema referendumului iniţiată de 12 consilieri ai UDMR se află pe ordinea de zi a şedinţei CJ de joi, însă ‘administraţia publică locală a judeţului Mureş nu va adopta un act normativ care să ducă la inutilitate’. ‘Observaţiile noastre sunt în primul rând juridice şi evident, în al doilea rând, de oportunitate. Argumentul juridic pentru care un astfel de referendum nu se poate organiza e următorul: nu se poate organiza un referendum de interes local în baza Legii 3/2000, întrucât excede puterii locale organizarea unui astfel de referendum, în conformitate cu prevederile articolului 11 şi 12 aliniatul 1, litera b, din această lege. În primul rând, organizarea administraţiei publice locale, a teritoriului, precum şi regimul general privind autonomia locală este de interes naţional şi nicidecum de interes local (…) Din acest punct de vedere, şi dacă am organiza un astfel de referendum, acesta ar fi inutil. Or, administraţia publică locală a judeţului Mureş nu va adopta un act normativ care să ducă la inutilitate. Pentru că în lege se spune foarte clar cum trebuie să fie adoptate hotărârile de Consiliu, ca să fie utile cetăţenilor, nicidecum inutile’, a declarat Ciprian Dobre.
Preşedintele CJ Mureş susţine că instituţia nu poate aproba un referendum, printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean, care să schimbe prevederile Legii 315/2004, referitoare la regiunile de dezvoltare economică.
Acesta a spus că este ‘o chestiune de logică elementară’, dar şi ‘o chestiune de tehnică legislativă’, întrucât niciodată, printr-o hotărâre de consiliu judeţean nu se poate schimba o lege organică şi că la mijloc ar fi stric un demers politic. ”Bănuiesc că este vorba de un demers politic şi nimic mai mult. Oportunitatea unui astfel de referendum – nu poate avea loc, întrucât un act inutil nu poate fi oportun. Pe cale de consecinţă, inutilitatea unui demers administrativ atrage inoportunitatea, de plano (…) Dacă în Covasna şi Harghita consiliile respective vor adopta o astfel de hotărâre, ea fiind nelegală, va fi considerată ca atare’, a subliniat Dobre.
Acesta a afirmat că, deşi iniţiativa UDMR nu are un suport, aceasta este pe ordinea de zi a şedinţei de joi, întrucât este promovată de o treime din numărul total al consilierilor judeţului Mureş.
Preşedintele CJ Mureş a spus că această iniţiativă va fi supusă la vot şi că PNL şi-a exprimat, în urmă cu o lună, hotărârea de a vota împotrivă şi că acest lucru îl vor face şi consilierii PSD, ceea ce reprezintă 13 voturi din totalul de 35.
AGERPRES