Felicia Macavei a avut, de mic copil, pasiunea pentru artă, pictură, lucrul manual. Timpul i-a fost prieten și dușman în același timp: locul de muncă, copiii, familia i-au ocupat prea mult timp pentru a mai avea resurse și pentru artă.
A fost asistent medical timp de 37 de ani la Spitalul Municipal „dr. Eugen Nicoară” din Reghin; s-a pensionat de 4 ani. De 6 ani a început să găsească timp pentru ea și pasiunile ei. Joi, 15 martie, a avut loc prima ei expoziție, denumită „Armonie și culoare”, în cadrul Bibliotecii Municipale „Petru Maior” din Reghin.
De la tablouri la ouă încondeiate
„Această expoziție s-a născut la insistențele directoarei bibliotecii, Sorina Bloj. Nu am avut curaj să expun până în acest moment. Lucram pentru mine, pentru sufletul meu, atunci când simțeam eu nevoia, când aveam nevoie de momente de relaxare. Sunt hipertensivă. De când lucrez tensiunea mea este în limite normale. E o bucurie pentru sufletul meu, mă încarcă pozitiv. Lucrările le făceam cadou la cei apropiați, la prieteni, la cei dragi. Nu pot să lucrez la comandă. Pot doar în limita timpului de care dispun, atunci când pot să simt, fără presiunea că am de onorat o comandă până la o anumită dată, fac ceea ce fac doar de plăcere”, spune Felicia Macavei.
Pensula pe care o folosește este ca o extensie a sufletului ei. Fiecare culoare este un sentiment, fiecare tablou este unic.
„Tehnica pe care o abordează e tehnica realistă și decorativă. Motivele sunt florale, floarea e prezentată în toate formele și culorile ei. Felicia reușește să facă din culoare prietenul ei cel mai apropiat. E mare lucru ca un om să se regăsească în ceea ce face, iar ea a reușit pe deplin. Este o persoană foarte creativă, diversitatea lucrului de mână o valorifică și în confecționarea păpușilor, toate sunt păpuși personalizate. În expresia și ținuta lor se poate regăsi cel ce o comandă. Folosindu-se de tehnica șervețelului „încondeiază” ouă și globuri, creează o serie de casete decorative, care își găsesc utilitatea în a păstra fiecare ceea ce își dorește în ele, de la bijuterii la lucrul de mână. E o tehnică absolut fabuloasă”, declară Elena Haja, artist plastic, membru al Asociației Artiștilor Plastici Mureș.
Prin tehnica șervețelului sau decoupage obiectele decorate pot înviora atmosfera unei case sau pot reprezenta un cadou frumos. Ea presupune lipirea unui strat de șervețel (sau a unor bucăți de hârtie decupată) pe diverse obiecte. Suprafețele care se pot decora prin această tehnică sunt foarte diverse: lemn, ceramică, sticlă, gips, textile, metal, carton, lumânări. Obiectele realizate prin tehnica șervețelului dau impresia de lucrări pictate manual.
,,Această tehnică am învățat-o de pe net și am dezvoltat-o în stil propriu. Tehnica șervețelului face referire la artizanat, la recondiționarea unor obiecte preexistente sau modificarea acestora prin schimbarea aspectului acestora. Presupune multă muncă și dedicare, dar și satisfacții foarte mari, deoarece produsele finite au cu adevărat un aspect senzațional, mai ales dacă în acest sens sunt folosite produse de calitate,, spune Felicia Macavei.
În fiecare vineri, Felicia Macavei lucrează în cadrul Așezământului social „Casa Maria II” din Reghin. Așezământul asigură activități de recuperare școlară pentru copii școlari cu risc de abandon școlar. În această lună au confecționat mărțișoare. E invitată și la școlile din oraș, au făcut împreună cadouri și felicitări pentru mame.
Așadar, arta îți poate da sentimentul de relaxare și bunăstare. Este o modalitate de autocunoaștere și terapie, frumusețea vindecă. Dacă vrei să ștergi cu buretele tot stresul acumulat după o zi de muncă, dacă vrei să te pierzi în idei și să te rupi de lumea exterioară sau dacă ai nevoie de timp cu tine, iată o metodă de relaxare.
Imola Grama
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.