Noul manager al Casei de Cultură a Studenților Mureș este reghineanul Marcel Naste. După experiența celor 5 ani ca director al Casei de Cultură a Tineretului ”George Enescu” din Reghin, apoi ca șef birou la Casa de Cultură Municipală “ Dr. Eugen Nicoară”, îl regăsim pe Marcel Nasta într-o nouă funcție.
Rep.: Ai fost numit director al Casei de Cultură a Studenților Mureș, de curând.
M.N.: Am fost detașat pentru o perioadă de timp pe post. Acest lucru a fost posibil datorită experienței acumulate și a proiectelor desfășurate în Casa de Cultura a Tineretului “ George Enescu” din perioada mea de mandat.
Rep.: Ai fost director timp de cinci ani al Casei de Cultura a Tineretului ”George Enescu” Reghin. Ai avut proiecte începute, crezi că o parte din ele le poți transpune?
M.N.: Am fost director din 1 decembrie 2012 și până în 22 noiembrie 2017. Au fost cinci ani în care această instituție a devenit prin activitățile sale recunoscută atât pe plan local, național cât și internațional. Am dezvoltat proiecte importante pentru generația tânără, pe diferitele domenii de activitate: dans, teatru, muzică, artă plastică, etc. Nu cred că scopul unei instituții se raportează doar la transpunerea unor activități din trecut, dar cred că prioritar este ca să se păstreze activitățile ce au avut un corespondent și un feedback pozitiv.
Rep.: Câți angajați are Casa de Cultură a Studenților?
M.N.: Numărul angajaților nu este mare, dar este unul de calitate și sunt convins că împreună vom găsi soluții de dezvoltare a instituției și a activităților ei. Casa de Cultură a Studenților conform statului de funcții are un număr de 6 posturi: 3 referenți, un contabil, un îngrijitor, o magazioneră și postul de director. Numărul angajaților nu este mare, dar este unul de calitate și sunt convins că împreună vom găsi soluții de dezvoltare a instituției și a activităților ei.
Rep.: Proiectele existente le vei continua?
M.N.: Fără îndoială că proiectele funcționale și de calitate se vor desfășura în continuare, dar pe lângă aceste proiecte e nevoie și de generarea multor activități pe diferite paliere necesare și mult așteptate de tineri. Nu cred că proiectele funcționale și de impact în societate trebuie blocate și, mai mult, sunt convins că fiecare lider își va amprenta personalitatea în dezvoltare proiectelor.
Rep.: Ce atitudine crezi că trebuie să aibă un director ?
M.N.: Cred că o atitudine corectă a unui director este cea în care respectă trecutul, motivează prezentul și consolidează viitorul prin proiecte ce azi, mâine și poimâine vor sta în dezvoltarea și implicarea personalității colective. Doar investind în generația tânără, în cultură, artă și toate ramurile dezvoltării personale vom avea siguranța că viitorul va sta în mâini demne, morale și responsabile.
Rep.: Soluția pentru redresarea societății, care ar fi din punctul tău de vedere?
M.N.: Eu cred în generația tânără, plină de forță creativă și dornică de afirmare. Cred că ea este soluția redresării societății și tot ea este soluția certificării siguranței pentru un viitor comun responsabil.
Rep.: Ce vrei să aduci nou?
M.N.: E greu de spus ce aș putea realiza în perioada imediat următoare și asta din cauza pandemiei, dar cu credință și cu voința Bunului Dumnezeu, sunt convins că vom realiza activități ce vor atrage atenția asupra acestei instituții. După cum se știe, din cauza pandemiei s-au tăiat toate fondurile la instituțiile de cultură, pentru activități culturale. Dacăse vor ridica restricțiile sociale vom genera proiecte ce doresc să aibă o arie largă de acoperire pentru cât mai multe domenii reprezentative generației tinere. Doresc să construiesc pas cu pas și să dezvolt un nucleu solid ce cu siguranță în viitor va avea ceva de spus.
Rep.: Este un an greu pentru toate instituțiile de cultură, cum te vei descurca?
M.N.: Va fi greu dar nu imposibil. Lucrăm deja la câteva proiecte, am deschis “cutia pandorei” și ne vom ajuta cu încredere de tehnologia digitală prin mutarea proiectelor fizice colective în mediul on-line. Da, sunt soluții de moment, dar poate așa vom înțelege că tehnologia își are rostul ei și chiar poate genera trecerea la o altă dimensiune a activităților colective și implicit a societății.
Rep.: Care sunt nevoile așa, la o primă vedere?
M.N.: Încă din prima zi de lucru am făcut o radiografie amplă a instituției și am constatat o mulțime de deficiențe, dar cred că tocmai acest lucru m-a motivat să fac pasul următor spre remedierea lor. Necesitățile deja au început să strige pe la uși și încet, încet vor intra în planul priorităților firești. Lumea se dezvoltă și nu mai putem tărăgăna și pierde timpul.
Rep.: Cât de important este ca studenții să aibă un asemenea loc, al lor?
M.N.: Aș putea spune că este de importanță vitală pentru tineri. Avem nevoie de ei, avem nevoie de investiții reale pentru ei, și ei au nevoie de cursuri de pregătire atât profesională cât și personală la nivel de latură creativă. Din păcate, din acest punct, suntem deficitari în mare parte la nivel de țară. Cred și vreau să fiu convins că liderii de azi vor înțelege cât de mult contează investiția directă și concretă în această generație. E momentul pentru o resuscitare a identității noastre dar și a implicării concrete în dezvoltarea acestei generații. Cu cât investim mai mult cu atât vom avea un viitor mai responsabil. Nu poți aștepta minuni fără a te ruga și nu poți certifica viitorul fără să investești în prezent.
Ca încheiere aș spune că avem nevoie de această generație ca și de aer. Este Generația de forță și generația care prin adaptarea la tehnologie va trece la nivelui superior în dezvoltarea societății. Generația lucrului responsabil și al responsabilizării ei.
GRAMA IMOLA