În Săptămâna Luminată, în a treia zi de Paști, în cadrul programului de educație muzeală „Sărbători în muzeu”, Primăria municipiului Reghin împreună cu Muzeul Etnografic ,,Anton Badea” organizează două ateliere de încondeiat ouă.
„Evenimentul denumit ,,Tradiții de Paști în Muzeu” este o activitate prin care încercăm în fiecare an să ne amintim de lucrurile pe care le facem cu drag, de tradiții, de tot ceea ce ne ajută să trăim deplin frumusețea acestei sărbători și să îi înțelegem semnificația”, a declarat managerul instituției Roxana Man.
Pentru că tradițiile din Bucovina sunt recunoscute în toată țara și chiar și dincolo de granițe, organizatorii vor invita un creator popular din Suceava, care va împărtăși tainele acestui meșteșug foarte frumos, valoros și creativ.
În Bucovina există credinţa că dacă oul sfinţit la Paşte nu se sparge peste an (până la Paştele următor) familia va fi ocrotită tot anul.
În această zonă ouăle încondeiate se numesc „muncite” deoarece tehnica necesită multă muncă până se obține efectul dorit. Se face îmbăierea oului în mai multe straturi de culoare. Se decorează oul cu modelele dorite cu ajutorul unei unelte numită chișiță. Chișița este un creion din lemn care are în vârf un tub foarte subțire din tablă fină pentru a permite filtrarea cerii. Se spune că oul „muncit” e păcat să-l dai de pomană. Ouăle care nu sunt frumos ornamentate se spune în glumă că au fost decorate doar pentru a nu fi recunoscute de găină.
În 18 aprilie se vor desfășura două ateliere de încondeiat, între orele 11 și 12, 30 și 15-16, 30, în care elevii vor învăța toate etapele pe care acest procedeu de decorare le presupune și care se află undeva între meșteșug, tradiție și artă. La ateliere vor putea participa elevi cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani și elevi cu vârstă între 15 și 18 ani. Cei mici vor putea fi însoțiți de părinți.
Imola Grama