Proiectul Regreen – Compost de cartier a fost lansat la Reghin zilele trecute. Din echipa de proiect fac parte doi tineri reghineni, Răzvan Ilieș și Cristian Man. Ei lucrează deocamdată cu preponderență în sistem de voluntariat, dar își doresc să atragă și alți voluntari în proiect.
”Ideea pentru proiect a încolțit în urmă cu trei ani, când Cristian Man a distribuit pe rețelele de socializare un videoclip în care un grup de tineri din California, SUA, colectau biodeșeurile de la domiciliul donatorilor și le transportau cu bicicletele cu remorcă în perimetrul unor grădini comunitare, unde obțineau compost din ele. Am rezonat cu această metodă și așa am ajuns să aplicăm pentru premiul de 10.000 de euro din cadrul campaniei „Cinstim Binele”, finanțat de Ursus Breweries” își amintește Răzvan Ilieș.
Proiectul tinerilor se dorește a fi un punct de plecare spre un mod de viață mai aproape de natură, prin conștientizarea faptului că deșeurile pot fi reciclate și cele biodegradabile sunt o sursă excelentă de obținere de îngrășământ natural pentru grădinile din comunitate. Compostând resturile organice acasă accelerăm procesul natural de descompunere și de revenire a materiei organice în sol, în loc ca aceasta să se piardă în gropile de gunoi, de unde nu mai poate fi recuperată după contaminare cu substanțe chimice periculoase. Deșeurile organice, compostabile, alcătuiesc aproape 1/6 din ceea ce aruncă o gospodărie medie la gunoi, așadar compostarea poate juca un rol important în aglomerarea gropilor de gunoi și reducerea producției de levigat și de gaz metan.
Inițiatorii proiectului vor avea o campanie de informare și promovare a proiectului, atât online cât și pe hârtie pentru a ajunge informația la cât mai mulți oameni și în așa fel încât cei interesați și care nu au cunoștințe în domeniu să îi poată contacta pentru detalii. Reghinenii vor avea nevoie doar de dorința de a devenii ”compostori” și de o găleată, după cum declară Răzvan:
”Pentru a obține compost putem adăuga în găleată: coji și resturi de fructe și legume, zaț și hârtie de filtru de cafea, pliculețe de ceai, coji de ouă, plante de casă, frunze și flori, iarbă proaspăt cosită, buruieni (înaintea formării semințelor), hârtie și carton murdare și care nu pot fi reciclate, batiste, prosoape de hârtie, ziare, cutii de cereale, hârtie de împachetat, mâncare gătită neuleioasă, resturi de pâine, paste, orez, coji de semințe și alune. Hârtia și cartonul trebuie rupte în bucăți cât mai mici pentru a ușura procesul de descompunere. Se mai pot adăuga rumeguș de lemn netratat chimic și așchii de lemn, fân, paie, cenușă și cărbune de lemn”
În ziua stabilită, de comun acord, ei vor colecta deșeurile biodegradabile compostabile, de la domiciliu, cu biciclete electrice la care vor atașa o remorcă cu capacitatea de 60 kg și le vor transporta pe mai multe terenuri din oraș (grădini, livezi, terenuri agricole), pe proprietățile oamenilor care le permit să folosească o parte din terenul lor pentru această activitate. Biodeșeurile vor fi clădite în șiruri în care vor adăuga rumeguș de lemn pentru o descompunere aerobă, fără mirosuri neplăcute. Microorganismele din sol vor digera deșeurile și le vor transforma în compost maturat, în decurs de un an.
”Contractul pentru finanțarea primită se desfășoară până la finele anului 2019, vrem să devenim autosustenabili financiar până atunci, să reușim să continuăm proiectul și să îl îmbogățim cu grădini comunitare în care să valorificăm compostul obținut” afirmă Răzvan Ilieș.
GRAMA IMOLA