În perioada 13-15 octombrie a fost organizat de către Primăria și Consiliul Local Reghin și Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu”, „Festivalul Național de Teatru Amator”, aflat la a III-a ediție.
Vineri, începând cu ora 18,00 a avut loc deschiderea oficială, urmată de reprezentația Teatrului Popular Mediaș „Dintruna-ntralta”, scheciuri umoristice de Mihai Maximilian, regia Marinela Bârză și Trupa de Teatru „Din Culise” a instituției gazdă, „Acul cumetrei Gurton”, de William Stevenson, regia Mihai Crăciun.
Sâmbătă, de la ora 11.00 cei mici s-au putut bucura de piesa „Pinocchio” de Carlo Collodi, regia Dan Mirea.
De la ora 17.00, Centrul Cultural Sighetul-Marmației a pregătit ,,O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, regia Ionel Dorel Todea, iar de la ora 18,45 a fost rândul Trupei de Teatru „Tethis” a Casei de Cultură „I. N. Roman” Medgidia, cu piesa ,,Proștii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, regia Dan Crișu.
Festivalul s-a încheiat duminică cu Teatrul „Dan Alexandrescu” din Roman cu piesa „D-ale Carnavalului” de I. L. Caragiale, regia Radu Vătavu și Trupa de Teatru „Redoute” a Centrului Cultural „Reduta” din Brașov, cu piesa „Pescărușul” de A. P. Cehov, regia Vitalie Bichir.
După trei zile de teatru, prin „Festivalul Național de Teatru Amator” putem spune că la Reghin s-a desfășurat un proiect de marcă, inedit și binemeritat pentru înfrumusețarea și consolidarea credinței în artă, cultură și dezvoltare artistică.
„Scopul acestui festival a fost de a promova și valorifica arta teatrală, realizarea de performanțe artistice, schimbul de experiență între trupele participante, promovarea valorilor consacrate ale literaturii românești și universale, clasice și contemporane, sprijinirea producțiilor de teatru. Totodată, festivalul și-a propus să aducă teatrul mai aproape de public, oferind spectacole de calitate, subliniind necesitatea existenței și susținerii acestui fenomen teatral în România. A III-a ediție a festivalului ne-a adus plusul cultural de care avem atât de multă nevoie într-o comunitate captată de vârtejul complexității și implicării cotidiene. Iată că Reghinul devine un centru de interes cultural al artei actorului și un mod inedit de manifestare în actele culturale ale comunității noastre. Trecând prin toate momentele desfășurate la acest festival putem afirma că emoția, ineditul și, de ce nu, complexitatea direcțiilor actoricești ne-au definit noi stări și identificări individuale și colective ce ne-au încărcat pentru acest drum sinuos al vieții. Îmi permit să afirm că „ Teatrul reprezintă înțelegerea de fără înțeles a omului și dobândirea curiozităților ce nu se regăsesc, este gândul ce se manifestă în fapte și viața ce ne transformă în armonii! Poate așa vom înțelege ce este cu adevărat util, bun și folositor spre o civilizație normal dornică să înflorească mereu, mereu pe scara vieții și a desăvârșirii noastre”, a declarat managerul Casei de Cultură a Tineretului „George Enescu”, Marcel Naste.
Imola Grama
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.