La aproape 20 de ani de la construirea Monumentului Viorilor din municipiul Reghin, înalt de peste 7,30 metri şi pentru care s-au folosit 660 de kilograme de bronz, sculptorul care l-a realizat, Barothi Adam, lucrează la o replică în miniatură a lucrării sale, care va reprezenta trofeul primului Concurs Naţional de Vioară cu Participare Internaţională „Roman Boianciuc”, pentru violoniştii tineri cu vârste de până în 26 de ani, a cărui finală se va desfăşura în data de 4 iunie.
„Când a venit organizatorul la mine ca să fac Monumentul Viorilor în miniatură nu am acceptat iniţial, ştiind ce muncă presupune. Dar am avut turnate aceste bucăţi de bronz pentru domnul Lăzăroiu, care a scris o carte despre viorile din Reghin şi care a comandat cândva Monumentul Viorilor în miniatură. La monument există nişte arcuri, ca arcurile gotice, fug în trei direcţii, care simbolizează sonoritatea. Ca instrumente muzicale ale monumentului, unul este vioara întâia, al doilea, vioara a doua, iar al treilea era un violoncel. Acum voi ‘descompune’ acest monument şi voi face cele trei viori, care vor fi premiile Festivalului „Roman Boianciuc”. Cele trei viori în miniatură sunt amplasate pe scânduri de mahon în formă de scut. A treia piesă nu va fi violoncel cum e pe monument, ci va fi tot vioară. Va fi una aurie şi mai lucioasă, care va reveni premiului I, a doua este mai argintie pentru premiul II şi una mai mată, un bronz învechit, pentru premiul III. Toate sunt făcute din bronz, sunt lucrate în aşa fel încât să li se dea culoarea distinctă, fiindcă au suportat patinare. Aşa am putut să realizez trei viori. (…) Viorile mele nu cântă, vor cânta cei care vor veni la acest concurs. Monumentul mare a fost câştigat de mine printr-un concurs, era făcut pentru artiştii din Reghin. Eram trei şi eu am câştigat”, a declarat luni, pentru AGERPRES, sculptorul Barothi Adam.
Artistul, care va împlini 74 de ani, a spus că, în anul 2001, când fost inaugurat Monumentul Viorilor din Reghin, a lucrat timp de şase luni pe brânci, alături de alte două persoane, pentru a putea asambla la timp cele 84 de bucăţi de bronz, cu o greutate totală de 660 de kilograme.
Barothi a precizat că până s-a ajuns la forma pe care o au cele două viori şi violoncelul de pe soclul din piaţa Bisericii Evanghelice, au fost turnate mai multe probe, iar pentru realizarea monumentului au contribuit cei mai mari lutieri ai Reghinului, Roman Boianciuc, Precub Florea, Ciurba Nicoale, Luca Ioan, Nagy Pal, Mare Zaharie, Mare Vasile, Bândilă Virgil, Hărşan Mihai, Nagy Bela şi Stoica Alin.
„La monument, vioara întâia este amplasată cu faţa spre Târgu Mureş. (…) Reghinul este Cremona României, poate că nu avem aşa faimă mare ca italienii – cu Guarnieri, Amati, Stradivarius, apoi au venit şi germanii cu Steiner şi alţii – dar cert e că lemnul nostru din pădurile din zona Reghin e foarte bun, fiind lemn de rezonanţă. O vioară bună se face dintr-un lemn care este lăsat la uscat 15-20 de ani”, a spus sculptorul, care s-a arătat mândru că a primit cadou chiar ciocanul de sculptură al unuia dintre cei mai mari lutieri ai României, regretatul Roman Boianciuc.
Pentru promovarea viorilor confecţionate la Reghin, oraş considerat Cremona României, organizatorul Festivalului Internaţional „Virginia Zeani”, Marian Jurgiu, a iniţiat în premieră Concursul Naţional de Vioară cu Participare Internaţională „Roman Boianciuc”, pentru violoniştii tineri cu vârste de până în 26 de ani, a cărui finală se va desfăşura în data de 4 iunie.
Concursul-festival este conceput având trei componente, una dintre acestea fiind cea de concurs, jurizat de un juriu internaţional, una de expoziţie de viori a lutierilor din Reghin şi una de concerte.
Etapa preliminară (pe baza analizei înregistrărilor) a Concursului „Roman Boianciuc” are loc în data de 10 mai, iar desfăşurarea etapelor finale este programată în 3-4 iunie, semifinala în 3 iunie şi finala în data de 4 iunie.
Concursul „Roman Boianciuc” va oferi câştigătorilor premii în valoare totală de circa 10.000 Euro, Premiul I va obţine 1.500 Euro şi o vioară de maestru în valoare de 5.000 Euro executată de lutierii din Reghin, Premiul II are o valoare de 1.000 Euro, iar Premiul III – 500 Euro. De asemenea, se va oferi un premiu special de către directorul Filarmonicii de Stat Târgu Mureş, constând din invitaţia câştigătorului de cânta în concert ca solist cu orchestra, plus alte premii speciale sau contracte cu instituţii muzicale de prestigiu din Europa.
Juriul va fi alcătuit din personalităţi emblematice ale lumii muzicale naţionale şi internaţionale, precum doctor docent Kapás Géza la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” Budapesta, Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Nicuşor Silaghi de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, maestrul Florin Ionescu Galaţi şi Vasile Conţiu, directorul Casei de Cultură Reghin.
Roman Boianciuc, cel care a contribuit la înfiinţarea primei fabrici de viori din România, actuala „Hora” Reghin şi la formarea multor lutieri din ţara noastră, a fost, laureat al Premiului de stat pentru lutierie şi a participat la concursurile internaţionale din Polonia şi Franta din anii 1963 şi 1966. (AGERPRES)