O serie de replici realizate după lucrările a 19 maeştri tâmplari-pictori din Komárno (Ungaria) şi câţiva discipoli ai acestora, constând în casete de tavan, casete de faţade de balcon sau de bănci, sunt expuse în Galeria Cetăţii din Târgu Mureş de către Fundaţia Casa Tradiţiilor Ardeleneşti.
„Aceste replici contemporane aduc un omagiu meşteşugului tâmplarilor din Komárno, fiind în acelaşi timp o sursă de inspiraţie pentru generaţiile actuale de artişti şi meşteri populari, păstrând în acelaşi timp vie o tradiţie care risca să fie uitată. Expoziţia reuneşte replici ale celor mai reprezentative casete realizate de 19 maeştri tâmplari sau de elevii lor direcţi, oferind vizitatorilor o incursiune în universul artistic al unei epoci trecute, dar care rămâne relevantă pentru creatorii de astăzi. Vizitatorii expoziţiei au ocazia să admire detalii minuţioase ale desenelor florale şi geometrice care împodobesc casetele de tavan şi să înţeleagă complexitatea tehnică şi simbolistică a acestor opere”, a anunţat, miercuri, administraţia Cetăţii Medievale din Târgu Mureş, într-o postare pe Facebook.
Fiecare piesă din expoziţia „Flori zâmbitoare de mac, lalele parfumate. Replici contemporane ale casetelor de tavan pictate de tâmplarii-pictori din Komárno”, a arătat administraţia Cetăţii din Târgu Mureş, spune o poveste despre o cultură care valorizează frumosul şi care a transformat obiectele cotidiene în veritabile opere de artă.
Expoziţia poate fi vizitată la Galeria Cetăţii din Târgu Mureş până în data de 20 octombrie, intrarea fiind liberă.
Potrivit profesorului de pictura tradiţionala pe mobilier, Eva Ament, meşter popular, cea care a coordonat realizarea replicilor, susţine ca lucrările tâmplarilor din Komárno se caracterizează printr-un înalt nivel de îndemânare tehnica şi un desen rafinat, fiind modele demne de urmat pentru pictorii contemporani de mobilă. AGERPRES