Dacă nu s-ar fi sucit de o vreme anotimpurile pe la noi, în decembrie am avea un peisaj ce ne-ar aminti de înzăpezita Laponia, țara lui Moș Crăciun. Și dacă tot veni vorba de Laponia, vă propun o călătorie imaginară mai spre sud de Laponia, în zona mai puțin geroasă a Suediei. Aici, într-o localitate liniștită, pe „Calea Ienupărului”, la liziera unei păduri cu alei iluminate ca să te poți plimba și seara, cum aveam să aflu, locuiește cea care m-a invitat la o ceașcă de cafea foarte bună, Zoega sau Gevalia, și niște prăjiturele galbene cu stafide, Lussebullar sau dacă prefer biscuiții Pepparkakor cu scorțișoară, dulciurile specifice lunii decembrie în Suedia. În cele ce urmează veți afla o mulțime de lucruri interesante despre traiul în Suedia, despre tot ce se poate discuta la o cafea fără să epuizăm subiectul! Gazda mea virtuală e Livia Dudilă, fosta directoare a Grădiniței „Licurici” din Tîrgu Mureș.
Departe de țară
„Sunt departe, în Suedia, de șase ani deja. De când suntem aici am fost prin toată Europa, dar am stat trei săptămâni și în Florida, un alt adevărat Rai, trebuie vizitat! Anul acesta am fost și în România. Am avut avion direct de la Cluj la Skavsta, aproape de noi, dar l-au scos în martie, fără nicio motivare, deși era plin de fiecare dată cu pasageri … Mai am o soră aici, are și ea două fete și nepoți. Locuiește în sud, de peste trei decenii. Fetele mele sunt aici. Au serviciu bun, fiecare și – a cumpărat casă, stăm în aceeași localitate, câteva străzi ne despart. Nepoții mei sunt aici. În țară mai am doar o soră, la Bistrița, dar vine și ea aproape lunar pe la copii și nepoți. Are avion direct din Cluj la Malmo. Așa mi-e mai ușor că știu că suntem toți aici. Suntem bine”.
Iepurașii se plimbă pe străzi
„Am cumpărat o casă frumoasă când am venit și eu în Suedia. În față am plantat pomi, ca la români. Un măr, un prun și un păr. În spatele casei avem sera, piscina încălzită și multe aparate de joacă. E un loc liniștit. Suedezii nu au gard între case. Cerbii, căprioarele se plimbă prin grădini, iepurașii pe străzi. Câinii și pisicile aici nu trăiesc afară. Dacă le ai, stau în casă. Așa e legea. Și legile sunt foarte aspre aici, te atacă la buzunar și trebuie respectate. Eu cu soțul, ca pensionarii, am găsit aici locul perfect pentru a ne simți bine”.
Îi lipsesc doar prietenii din România!
„Îmi pare rău de România. O țară așa de frumoasă și nu-și poate pune frumusețea în valoare! Avem programe românești la televizor, eu citesc toată presa. Îmi pare tare rău de ce se întâmplă în țară! Din cei 26 de absolvenți la Aeronave – structura avionului –printre care și fiica mea – 25 au plecat din Europa până-n America. Nu aveau șanse să lucreze în domeniu în România. E trist, sunt pregătiți și beneficiază alții de ei. Suedia e doar o stâncă, cu păduri pe ea, are autostrăzi și de-a lungul și de-a latul. E atâta liniște aici, atâta frumusețe, prin păduri sunt alei cu lumină ca să te poți plimba seara. Alei pietruite, asfaltate. Se pune mare accent pe sănătate, pe mișcare! Pe educație. Numai prietenii îmi lipsesc din România!”
Ce gândire sănătoasă
„Oare câți români înțeleg că omul e valoros, merită respect indiferent de religie, de limba vorbită! La noi în familie, când eram în România și veneau fetele acasă în vacanță, de sărbători sau la unele evenimente, vorbeam patru limbi: româna, fiica din Suedia cu ginerele vorbeau suedeza, fiica din Franța cu soțul vorbeau franceza și toți patru vorbeau engleza. Nepoatele mele vorbesc perfect românește. Cea mare este în clasa a IV-a la Școala Internațională de Engleză. Primele trei clase le-a făcut în suedeză. În clasa ei mai este o fetiță din România. Școala le asigură gratis profesor care odată pe săptămână le învață să scrie și să citească și în limba română. Cea mică a mers la grădiniță la 32 de luni, nu știa decât românește, a stat acasă cu noi. Apoi după patru luni și-a dat drumul și a vorbit suedeza. Cu sora ei vorbea suedeza, cu noi româna. Un lucru foarte important în Suedia e păstrarea limbii materne. Există profesori foarte buni pentru aproape toate limbile, recrutați desigur dintre imigranții din țările respective. Nepotul cel mic nu știu ce limbă va vorbi săracul, are 9 luni, fiica mea vorbește cu el franceza, noi româna și din aprilie va merge la grădiniță unde vor vorbi cu el suedeza. Copiii învață foarte repede. E foarte important să cunoască mai multe limbi, e mai ușor să aleagă domenii de activitate. Fetele mele au avut profesori plătiți în particular, când au terminat liceul vorbeau și scriau perfect în engleză și franceză”.
La școală împreună cu imigranți
„Aproape doi ani am mers la școala de adulți aici ca să învăț suedeza. Totul e gratis. Am primit și caiete, creioane, radieră! Eram la școală cu mulți imigranți. Sirieni, afgani … Erau medici, arhitecți, profesori, dornici să învețe. În 2015 au venit 170 de mii de imigranți, ceea ce e foarte mult la populația de 9 milioane a Suediei. Printre oamenii veniți cu gânduri bune au venit și multe uscături. Incidente au fost în orașele mai mari: Stockhom, Malmö, Göteborg”.
Drept de ședere pentru U 18
„La noi în localitate au adus și au cazat timp de doi ani într-un spațiu închiriat de Primărie 170 de copii, imigranți care au venit singuri, neînsoțiți. Au fost 13 mii de astfel de copii în toată Suedia. De aici i-au dus apoi mai la nord undeva. Anul acesta în iulie a apărut o lege că toți copiii care au venit neînsoțiți și au sub 18 ani trebuie să primească drept de ședere în Suedia. Mulți nu au documente și nu declară vârsta lor reală. Suedezii însă au metodele lor de a determina vârsta după dantură și după alte procedee. Ca peste tot și aici politica e împărțită. Unii vor să-i trimită înapoi, alții apără drepturile copilului și intervin”.
În piscină fără costum de baie?
„La piscină imigrantele intră îmbrăcate. Nu pot spune că – mi place! Aici profesorii nu te obligă la nimic, poți să ieși când vrei, îți spune ce să faci, dacă faci e bine, dacă nu, nu. La școală, la ora când au rugăciune imigranții se ridică toți, ies din clasă și se duc într-o altă sală unde se roagă… Și primeau bani de la statul suedez cu condiția să vină la școală. Dacă lipseau o zi le tăia din venit. Dacă întârziau la fel”.
Alcoolismul e o boală?
„În Suedia alcoolismul e considerat boală. Alcoolicii sunt înregistrați și primesc porția lor zilnică. Alcool se găsește doar în magazinul de băuturi. În alte magazine nu este. Nu se vinde băutură tinerilor de sub 18 ani. Îți cere legitimația când vrei să cumperi băuturi alcoolice. Aici se bea seara la sfârșit de săptămână vin roșu. Țuică nu bea nimeni”.
Preotul ortodox vine din capitală
De când am venit în Suedia doar la biserică am folosit coroane suedeze. Peste tot se plătește cu cardul bancar. Odată pe lună, într-o sâmbătă vine preotul ortodox din Stockholm la Linköping. Ține slujba într-o biserică sârbească. Mergem la biserică, deși avem de mers 35 de km. Ne adunăm 20-40 de români. Pe nepoțelul cel mic aici l-am botezat în Suedia”.
Probleme că sunteți româncă?
„Nu am avut probleme. Am întâlnit doar oameni drăguți și veseli. Încă nu am văzut suedez nervos. Chiar dacă și-au ciocnit mașinile, se opresc, se uită, dau mâna, nicio problemă. Asigurarea rezolvă! Acum pot să comunic cu vecinii, dar și înainte când nu cunoșteam limba mă salutau cu zâmbetul pe buze. Eu pot să-mi pun drapelul României de Ziua Națională, nu are nimeni treabă cu mine. Vecinii află că e Ziua României. La spital dacă mergi îți asigură translator. La noi în localitate nu sunt, dar sunt mulți români în Linköping, mulți medici, la toate specialitățile și asistente medicale”.
Cerșetorii se întorc
„Ziarele scriu despre cerșetorii români și bulgari. Îi găsești la toate magazinele. Primesc cazare și masă, respectând drepturile omului. Suedezii au mers într-o localitate în România și le-au construit 79 de case, le-au zugrăvit pe cele existente, le-au dat bani ca să se întoarcă în țară. Peste trei luni erau înapoi. Sunt foarte mulți cu copii. Suedezii însă nu-i lasă pe străzi!”
Traiul în Suedia?
„În Suedia impozitele sunt foarte mari, sunt impozite progresive, de la 33% la 60% la salariile foarte mari. De aceea sunt facilitățile pentru oameni, pentru copii în sănătate, în educație. Sunt foarte scumpe dentistul, coaforul, instalațiile sanitare, renovările, construcțiile. Motorina este în jur de 16 coroane și benzina 15, deci benzina 1,5 euro și motorina 1,6 euro. Autobuzul e destul de scump. Îți cumperi card de transport, pe unele autobuze poți folosi și cardul bancar. Spui șoferului traseul și plătești. Transportul cu trenul e scump. Nu e preț fix, e ca la avion. Cumperi bilet pe internet, prețul depinde de perioadă, de ziua săptămânii și cu cât timp iei înainte de călătorie. Dentistul e foarte scump. O extracție de măsea, 900 de lei! Aproape toți românii își fac dinții în România”.
Medicul de familie?
„Da, avem un medic de familie, e o româncă. La medicul de familie mergi de câte ori ai nevoie. Faci analize de două ori pe an, la nevoie mai des. Analizele nu se plătesc. Pentru o consultație suni înainte, te programezi, dacă e urgență mergi direct. Plătești o taxă de 150 de coroane. La spital taxa e de 200 de coroane. Dacă ai efectuat mai multe vizite și ai ajuns la 1.100 de coroane, obții un card de gratuitate timp de 1 an de la prima consultare, la orice medic. Mai puțin la stomatologie. La fel sunt limitate costurile la medicamentele cu rețetă. După ce ai ajuns la limita de 1.100 de coroane, costul medicamentelor pentru tot restul anului sunt suportate de stat. Medicul scrie rețeta pe calculator, nu –mi dă nimic în mână. Toate farmaciile sunt conectate la o rețea, astfel că pacienții își pot cumpăra de oriunde din Suedia medicamentele, iar valoarea lor se cumulează. Rețeta e trimisă prin internet către farmacie, pacientul trebuie să prezinte doar actul de identitate pentru a fi căutat pe computer. Rețeta e valabilă un an. Medicamentele se dau pe trei luni, deci scoți de patru ori pe an de pe rețetă. Prima dată când scoți plătești preț întreg, a doua oară jumătate și când ajungi la 1.100 coroane , restul le iei gratis până se termină anul. Oriunde mergi în Suedia la medic el citește jurnalul tău medical. Eu pot intra cu datele mele să-mi văd jurnalul medical. Ce medicamente am, ce analize, totul e înregistrat. După ce am primit carte de identitate, luna următoare mi-a venit planificarea la cito – și la mamografie. Ei țin evidența și din doi în doi ani îmi trimit planificare, gratis pentru toată Suedia. Sistemul sanitar e unul dintre cele mai bune din lume. Suedia investește foarte mult în sănătate. La copii consultațiile și medicamentele sunt gratuite. Și dentistul e gratis la copii. Și sunt consultați din două în două luni, ca să vadă dacă apare vreo carie, dacă cresc dinții corect. 70% din servicii sunt finanțate din taxele locale. Spitalele, policlinicile sunt dotate cu aparatură modernă, dar este o mare lipsă de personal medical!”
Membră a Uniunii Europene din 1995, situată în partea estică a peninsulei Scandinave, Suedia este o monarhie constituțională, cu capitala la Stockholm. Șeful statului, Regele Carl Gustaf al XVI-lea, îndeplinește doar funcții ceremoniale, cele politice fiind transferate Purtătorului de cuvânt al Parlamentului. Statul este conceput ca un sprijin pentru oameni în toate fazele vieții, fiind dator să asigure, în mod gratuit, tuturor servicii sociale cât mai bune, indiferent de venituri, sau clasă socială.
Despre educația în Suedia, într-o ediție viitoare!
Pentru conformitate, Erika MĂRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.