În cadrul ceremoniei organizată cu ocazia Zilei Naţionalităţilor, Zsolt Semjén a subliniat că, în istoria omenirii, a existat întotdeauna un semn vizibil, cum ar fi: o coroană de lauri literară, o medalie olimpică, o decoraţie militară, care a recompensat merite şi realizări extraordinare. Acesta este o confirmare a faptului că realizările cuiva sunt importante şi pentru ceilalţi.
O medalie sau un premiu sunt cele mai importante pentru comunitatea din care face parte persoana respectivă, deoarece confirmă că merită şi este un motiv de mândrie să aparţii acelei comunităţi, deoarece membrii acesteia sunt capabili de realizări extraordinare, a subliniat vicepremierul. Dar este important şi pentru Ungaria ca cetăţenii săi să obţină rezultate “care să ne facă pe toţi mândri”, a mai adăugat politicianul. Prin urmare, acest premiu este o confirmare pentru comunitatea căreia îi aparţine persoana premiată şi o confirmare pentru întreaga societate ungară, a declarat Zsolt Semjén, la ceremonia de decernare a premiilor.
“Dacă cele 13 naţionalităţi care trăiesc în Ungaria ar dispărea din istorie, nimeni nu ar mai putea să păstreze această bogăţie de valori. Aceasta este responsabilitatea şi misiunea pe care statul ungar o apreciază, o cunoaşte şi o recunoaşte. Premiul Naţionalităţilor este o expresie a acestui lucru”, a declarat vicepremierul.
Premiul este acordat persoanelor şi organizaţiilor care au desfăşurat activităţi exemplare în interesul minorităţilor naţionale din Ungaria în domeniile vieţii publice, educaţiei, culturii, vieţii bisericeşti, ştiinţei, mass-mediei şi autoorganizării economice, s-a afirmat în cadrul evenimentului.
În acest an, au fost premiate 11 persoane şi 3 organizaţii. Premiile au fost înmânate în numele prim-ministrului Viktor Orbán, de către Zsolt Semjén împreună cu Miklós Soltész, secretar de stat responsabil pentru relaţia cu cultele şi minorităţile în cadrul Cancelariei Prim-ministrului Ungariei.
Sursa: MTI