Mediafax Monitorizare, primul serviciul român de monitorizare profesionistă a presei, monitorizând toate categoriile de surse online (presă, dar şi social media), a reușit să stabilească un top al revendicărilor din timpul protestelor de stradă din ultimele două săptămâni. Astfel, revendicarea cea mai auzită pe străzile din România a fost „Alegeri anticipate” (care înregistrează peste 25% dintre menţiunile din online despre cele 9 revendicări monitorizate). Apoi, pe locurile 2, 3 și 4 se cere demisia președintelui și a guvernului (prin sintagmele „Jos Băsescu”, „ Demisia președintelui”, „Demisia guvernului”). Urmează „Legea Sănătății” și „Taxa auto” (cu 12,4, respectiv 9,9% din totalul mențiunilor online). De abia pe locurile 7 și 9 urmează două revendicări sociale, „Mărirea salariilor” și „Mărirea pensiilor”, cu un procentaj aproape nesemnificativ (1,1%, respectiv 0,7%).
Această monitorizare scoate în evidență câteva lucruri interesante. În primul rând, se vede clar că se cere cu insistență schimbarea președintelui. Deci, oamenii ar considera că toate problemele lor vin de la Băsescu, iar apoi de la guvern. Pe această linie, mulți oameni politici, dar nu numai, au acuzat o manipulare politică a protestatarilor, ceea ce cu siguranță nu este un lucru imposibil la noi în țară unde mârlănia oamenilor politici merge până la o astfel de atitudine, înjositoare pentru demnitatea lor de oameni. Dar din această atitudine reiese din nou clar rolul ultim pe care-l ocupă populația în sufletul politicianul și locul suprem pe care-l îl ocupă lupta politică și deținerea puterii.
Apoi, este demn de remarcat că revendicările sociale majore precum „Mărirea salariilor” și „Mărirea pensiilor” ocupă nici 2% din revendicări. Cum este posibil ca o populație săracă (pentru că asta e realitatea) să nu ceară mai mulți bani? În privința pensiilor, o explicație ar fi că pensionarii, datorită vârstei lor, sunt mai greu de mobilizat și de adus în stradă. Dar lipsa manifestanților care să ceară cu insistență „mărirea salariilor”, și mai ales lipsa revendicărilor de genul „crearea locurilor de muncă” mi se pare un paradox într-o manifestație populară, mai ales ținând cont că pentru oamenii ar conta mai mult taxa auto decât pensiile sau salariile.
Acum, manifestanții se răresc… Tăcerea și detașarea politicienilor va câștiga din nou în fața resemnării românilor?
Titi Dălălău