Restaurantul, ciorba și închiderea circulației în centrul municipiului, noi motive de șicane în CL

Restaurantul, ciorba și închiderea circulației în centrul municipiului, noi motive de șicane în CL

 

(foto: arhiva Punctul)

Spre sfârșitul săptămânii trecute a avut loc o nouă ședință de Consiliu Local la Tîrgu Mureș. Pe Ordinea de zi au fost incluse 23 de puncte, plus trei în regim de urgență. Consilierii au discutat aprins probleme deosebit de „importante” cum ar fi deplasarea unor consilieri locali în străinătate sau construirea unui nou restaurant la platou.
Un alt aspect curios a fost răzbunarea (?!) viceprimarului Sergiu Papuc pe consilierul Radu Bălaș pe motiv că acesta din urmă a făcut referire critică la PSD….
Dar s-au făcut și pași noi pentru realizarea „Academiei de Arte Frumoase Tîrgu Mureş”, un proiect deosebit de interesant – amenajarea unui campus pentru circa 2.000 de elevi și studenți care să conțină dotările specifice unei instituții de învățământ preuniversitar și universitar în domeniul artelor.
Detalii mai jos….

 

Festivalul „Ciorbei de Pește” îi dezbină pe consilieri

Un prim proiect care a generat discuții aprinse a fost cel de la punctul 5: Proiect de hotărâre privind finanţarea din bugetul local a indemnizaţiei în valută pentru o delegaţie din partea Municipiului și a Consiliului Local Tîrgu Mureş în vederea deplasării la Baja / Ungaria, în perioada 13-15 iulie 2018.

Consilierul Radu Bălaș (POL) a intervenit, solicitând ca astfel de deplasări să nu mai aibă loc: „Îmi pare rău că iar trebuie să iau cuvântul pe aceeași temă… Și văd că aceste deplasări la distracții pe bani publici continuă la foc automat în Tîrgu Mureș. De data aceasta vedem că se mai organizează o deplasare la Festivalul Ciorbei de Pește din Ungaria, adică câțiva reprezentanți ai primăriei vor merge pe bani publici să mănânce o ciorbă de pește în Ungaria. Îmi veți spune că da, sigur, Tîrgu Mureș trebuie să realizeze relații externe senzaționale, să nu fim izolați în țara noastră și să avem conexiuni cu lumea largă. Din păcate, constat cu regret că în ultima vreme am cam avut dreptate cu punctul nostru de vedere al celor de la POL. S-a semnat și un memorandum cu un ONG din Coreea de Sud. La o simplă căutare pe Google vom vedea că acel individ care conduce acel ONG din Coreea de Sud este un controversat sectant din Coreea de Sud… Cu acest individ am semnat noi acel memorandum și l-am văzut chiar pe domnul primar Florea chiar mândru că suntem singurul oraș din România care am făcut asta. Eu cred că nici un oraș din România n-a mai făcut asta pentru că probabil că înainte să voteze așa ceva au studiat sau au investigat să vadă ce va face acest ONG, cine este acest individ și probabil de aceea n-a mai semnat nimeni un memorandum cu acel ONG din Coreea de Sud”.
Însă, consilierii din UDMR nu s-au lăsat mai prejos și i-au replicat lui Bălaș.

 

De exemplu, Magyari Előd (UDMR) a propus să mai meargă încă un consilier la ciorba de pește: „Pe lângă ironizările domnului Bălaș cu privire la toate deplasările la ciorbă de pește, la băute și așa mai departe, totuși aș mai avea o propunere să mai suplimentăm cu un loc, pentru d-l Csiki (Csiki Zsolt – UDMR n.r.)… să se deplaseze și dânsul pentru o ciorbă de pește”.
La rândul său, viceprimarul Makkai Grigore a considerat atitudinea lui Radu Bălaș jignitoare la adresa personalității din Coreea: „Îmi pare rău domnule consilier Bălaș, dar după părerea mea folosiți un ton extrem de jignitor la adresa unei personalități mondiale; personalitate care reușește să organizeze anual niște adunări la care participă aproape 200 de țări din lume!! Mie mi-ar fi rușine să-l numesc individ pe acest domn care are un ONG cuprins și la Organizația Națiunilor Unite. …. Sunt mândru că suntem primul oraș din România care am aderat la această organizație și suntem un oraș al păcii. Dacă nu vă convine să fim luptători pentru pacea mondială atunci îmi pare rău!!! Libertatea dumneavoastră nu se explică prin faptul că sunteți împotriva păcii, împotriva tuturor lucrurilor care sunt bune și progresive pentru omenire. Mi-ar fi rușine să numesc individ acest om!!!”.

 

„Colegul Makkai ridică tonul precum bunica la nepot”…

 

„Nu cred că este corect să fiu certat pentru că nu vreau să lupt pentru pacea mondială. V-am mai spus: În Tîrgu Mureș, nu putem lupta pentru pacea mondială, dumneavoastră puteți încerca, domnule Makkai. Spuneți că l-am numit individ pe acest coreean, da, așa l-am numit… există mai multe referințe negative la adresa acestui Man Lee Hee”, a replicat Radu Bălaș.

Despre ce e vorba mai exact în acest proiect?

Primarul oraşului Baja, Fercsák Róbert, a adresat primarului municipiului Tîrgu Mureş, dr. Dorin Florea, invitaţia de a participa la „Festivalul Ciorbei Pescărești”, eveniment ce va avea loc în perioada 13-15 iulie 2018. Delegația va fi compusă din trei persoane, un reprezentant din partea Municipiului, un reprezentant din partea Consiliului Local Tîrgu Mureş și un conducător auto. Necesarul de mijloace băneşti este următorul: diurnă: 3 zile/3 persoane/Ungaria = 157,5 EUR; transport – 300 EUR ( combustibil și taxe de drum); în total este necesară suma de: 457,5 EUR.

Un nou restaurant la Platou

 

Punctul 8 – Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici – Studiul de fezabilitate pentru „Terasă restaurant cu belvedere în zona amfiteatrului de la Platoul Corneşti, cu proiectele aferente” – a provocat noi discuții aprinse.
Despre ce este vorba mai exact? În completarea dotărilor existente aflate pe Platoul Corneşti, se propune realizarea unui restaurant de mici dimensiuni, dar cu terase largi. Perspectiva dezvoltării serviciilor de alimentaţie publică necesită realizarea unei bucătării care să deservească şi investiţia propusă. Capacitatea terasei acoperite va fi de 28 de locuri, iar a terasei neacoperite de 74 de locuri. Terasele descoperite vor fi organizate pe două nivele urmărind relieful terenului. Forma teraselor propuse este rectangulară. Fundaţiile vor fi realizate izolat din beton simplu la axa 8 şi fundaţii continue la axele 6 şi 7. Peste fundaţia terasei se propune realizarea unei reţele de grinzi din lemn stratificat, peste care se va monta pardoseală tip Deck din larice, tratat special pentru exterior. Balustrada terasei va fi realizată din panouri de policarbonat pe montanţi din aluminiu exolat. Clădirea va fi dotată cu mobilier din lemn masiv.

„Nu este datoria orașului să construiască restaurante”

Cei de la POL s-au opus din nou. Pápai László a precizat: „După părerea noastră nu este datoria orașului să-și construiască restaurante, să organizeze concerte, să distreze publicul”.
Iar Bălaș și-a susținut colegul de partid: „Primăria, care este stat, este prin definiție un prost administrator. Uitați-vă la restaurantele pe care le administrează Primăria: ne aduc aminte de acele restaurante din perioada comunistă. Primăria nu trebuie să aibă restaurante. Primăria nu trebuie să se ocupe să facă cefe de porc, mici, să servească cafele și să facă ciorbe. Primăria trebuie să facă investiții, parcări, infrastructură, ceea ce nu pot să facă privații. Dacă cei din conducerea primăriei tot insistă să-și facă restaurante, terase, să servească populația, atunci să plece… iar în mediul privat pot să-și dovedească talentul managerial și de master chef. Deci să ne lase, să meargă să-și facă restaurante și unități de alimentație publică…. V-am spus mai trebuie să facem frizerie și farmacie și ne putem întoarce în comunism când totul era de stat”.

„Să avem restaurant!… Nu contează cine-l face”

Consilierul Pavel Dumitru (PNL) a susținut însă crearea unui restaurant la Platou, pe principiul că va fi un loc apreciat de târgumureșeni: „Îmi aduc aminte momentul în care domnul primar și Primăria municipiului Tîrgu Mureș au încercat să amenajeze Platoul Cornești așa cum arată astăzi… câte piedici și câți „Gigi contra” au fost la vremea respectivă. Astăzi ne mândrim cu așa ceva. E plin Platoul de familii tinere cu copii, oameni în vârstă care se plimbă, e un lucru superb acolo. De ce să nu avem și un restaurant acolo. Nu contează cine-l face. N-a făcut lumea privată nici Platoul Cornești, nici Weekendul. Un asemenea loc e ceva frumos, e o panoramă frumoasă, e o altă chestiune care poate să atragă cetățeni acolo și să se simtă bine”.
Hotărârea s-a aprobat.

Contre și pe subiectul închiderii circulației în centru

La punctul 18 de pe Ordinea de zi a fost un Proiect de hotărâre privind completarea Hotărârii Consiliului local nr. 60 din 28 noiembrie 1996 referitoare la închiderea circulației rutiere în zona centrală a municipiului în zilele de duminică.
Viceprimarul Makkai consideră că nu trebuie să se pună problema închiderii circulației în centru „ci transformarea parțială sau totală a centului în zonă pietonală”, dar deocamdată acest lucru nu se poate decât după realizarea unor proiecte, cum ar fi variantele ocolitoare ale municipiului Tîrgu Mureș, care să decongestioneze traficul rutier din oraș.
Pápai și Bălaș au insistat însă pentru închiderea circulației rutiere în centru în zilele de duminică deoarece reamenajarea centrului nu este un proiect care se poate realiza în viitorul apropiat. Pápai e de acord că centrul trebuie transformat în zonă pietonală, dar acest lucru va dura mai mulți ani. „Eu nu văd de ce să nu acordăm târgumureșenilor posibilitatea de a se plimba liniștiți în centru, în zilele de sărbătoare, până când o să transformăm centrul”, a spus acesta.

 

Răzbunare?!

Având în vedere că Radu Bălaș a făcut o referire critică la PSD, viceprimarul pesedist Sergiu Papuc a solicitat introducerea unui amendament, respectiv revocarea HCL 60 din 1996, deci circulația să nu mai fie oprită deloc, nici măcar duminica în centru.
Proiectul nu a trecut.
Majoritatea consilierilor s-au abținut. Pentru au fost doar cei trei consilieri POL.

Demolarea a 7 clădiri de la „Aurel Perșu”

Un alt proiect s-a referit la aprobarea trecerii din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Tîrgu Mureş pentru demolarea a şapte imobile – clădiri aflate în incinta Liceului Tehnologic „Aurel Perșu”. Motivul demolării este starea de degradare avansată a acestor imobile aflate în incinta Liceului Tehnologic „Aurel Perșu”. Se dorește demolarea unui spațiu pentru creșterea porcilor, a unor ateliere de producție, a unei bucătării furajere.

Academia de Arte Frumoase

Ultimul punct de pe Ordinea de zi a fost Proiectul de hotărâre privind organizarea concursului de idei „Academia de Arte Frumoase Tîrgu Mureş”. Iată despre ce este vorba, după cum apare în proiectul aprobat de consilieri…
Municipiul Tîrgu Mureș dorește amenajarea unui campus pentru circa 2.000 elevi și studenți care să conțină dotările specifice unei instituții de învățământ preuniversitar și universitar în domeniul artelor (pictură, sculptură, gravură, grafică, design interior, conservare – restaurare, artă murală, ceramică – sticlă – metal, istoria și teoria artei, arhitectură, muzică, dans, teatru, coregrafie, scenografie, imagine dinamică și fotografie, modă, design textil și arte textile, poezie etc.), adaptat și pentru specializare continuă precum și pentru organizarea de evenimente de înaltă clasă precum expoziții naționale și internaționale, tabere de creație, concursuri, spectacole, concerte, festivaluri etc.
Concurenții vor face propuneri cu privire la următoarele aspecte importante pentru beneficiar: Identificarea dotărilor necesare aferente funcțiunilor dorite și dimensionarea acestora; Estimarea suprafeței totale de teren necesare amenajării academiei de arte frumoase; Moduri de organizare a funcțiunilor propuse, a circulațiilor în interiorul sitului, precum și relația cu exteriorul; Idei de valorificare a avantajelor amplasamentului legate de vecinătatea față de elemente naturale (cursul Mureșului, peisaje deosebite pe dealurile din apropiere, brațul Mort al Mureșului) și de funcțiunile aflate în proximitate (Parcul Municipal și Parcul Sportiv); Orice element care poate da identitate campusului (de ex. volumetria ansamblului, conectare/ integrare spectaculoasă cu elementele naturale/ în cadrul natural, sisteme de adaptare la schimbările climatice – ex. sistem ecologic de colectare/ reciclare a apei, metode de protecție față de caniculă, volumetrii îngropate/semiîngropate – amfiteatru amenajat în aer liber, oglinzi de apă, plantație de arbuști/ copaci cu valoare estetică deosebită etc.); Element de identitate vizuală (de exemplu: logo etc.)
Concursul încurajează creativitatea, calitatea tehnică a soluțiilor, fundamentarea și sustenabilitatea acestora ca fiind criterii de bază în evaluarea proiectelor

Unde?

Terenul studiat este cel aferent actualului Hipodrom, în suprafața totală de 167.119 mp. În cazul în care concurenții consideră oportun, zona studiată se poate extinde pe malul Mureșului în zona aferentă domeniului public și pe brațul dezafectat al Mureșului (cca 92700 mp), conform planșei anexate. Terenul este identificat în cartea funciară prin nr. cad/ topo 136775, cu drept de proprietate Municipiul Tîrgu Mureș, domeniu public.
Terenul are avantajul de a se afla în apropiere de un element major al cadrului natural – cursul râului Mureș, de care este despărțit fizic și vizual prin digul de protecție construit pe malul acestuia. De asemenea, un alt posibil obstacol în relația cu râul va fi culoarul destinat circulației rutiere și/feroviare care se intenționează a se construi pe malul stâng al Mureșului, paralel cu acesta, pe amplasamentul actualului dig.
Tot pe terenul Hipodromului, în funcție de spațiul necesarul identificat prin prezentul concurs pentru a fi destinat ”Academiei de Arte Frumoase”, Municipiul Tîrgu Mureș dorește și extinderea celor două funcțiuni importante existente în imediata vecinătate, respectiv Parcul Sportiv și Parcul Municipal. Astfel, se propune realizarea unui Centru Olimpic Sportiv prin modernizarea infrastructurii existente conform normelor olimpice, inclusiv valorificarea și finalizarea construcțiilor aparținând Romgaz, precum și pentru sporturi de masă. De asemenea, se dorește ca Parcul Municipal destinat agrementului, evenimentelor orașului, târgurilor, să fie extins prin amenajarea malului stâng al Mureșului și a malurilor brațului dezafectat al Mureșului ca zonă de agrement și eventual spațiu de creație, cu plajă și canal pentru ambarcațiuni mici.
Parcul Sportiv și Parcul Municipal nu fac obiectul prezentului concurs, dar se va ține cont de vecinătatea acestora în studierea soluțiilor de amplasare și dezvoltare a „Academiei de Arte Frumoase” și a dezvoltării de posibile relații între cele trei funcțiuni.

Vasile Dancea