Secretul acestui preparat este folosirea peștelui cât mai proaspăt. În ciuda speciei, e important ca acesta să fie proaspăt pescuit. Speciile cel mai des folosite pentru prepararea saramurii sunt crapul, carasul, somnul și linul, peștii de apă dulce.
Pe lângă pește, mai sunt necesare câteva legume (ardei grași, ardei kapia, ardei iuți și ceapă verde, însă rețeta poate varia și pot fi adăugate și alte legume) și bulion. Nu trebuie să lipsească sarea, piperul, verdețurile, usturoiul și foile de dafin, deoarece aduc rețetei o aromă aparte.
Pentru a prepara o saramură moldovenească, gustoasă, procedăm astfel: pe o plită (poate fi o bucată rotundă de metal,pe care o putem așeza pe ochiul de la aragaz), punem un strat gros de sare grunjoasă și pe sarea aceea coacem peștele (pregătit în prealabil – spălat, curățat de solzi, eviscerat, îndepărtat branhii, spălat din nou). Legumele le coacem pe aceeași plită – fără stratul de sare: roșii, ardei grași, kapia, ardei iuți.
La 1 kg de pește, pentru o saramură cu mai mult lichid se pune o jumătate de litru de apă, pentru una mai ”consistentă” se pun doar 250 sau 300 ml, cât să fie cuprinse toate legumele și peștele. Se adaugă cimbru, foi de dafin, piper boabe, zahăr. Când amestecul dă în clocot, se adaugă o lingură de pastă de tomate, un pic de vin alb (50 ml), legumele coapte, sare, după gust, și se fierb împreună maxim 10 minute. Se adaugă peștele și 2-3 căței de usturoi tăiați felii subțiri. Se oprește focul și se acoperă vasul.
Saramura se „însoțește” foarte bine cu mămăliguță caldă și mujdei de usturoi. Peștele poate fi pregătit și pe grătar sau în tigaie, nu doar pe plită. Peștele este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente pentru inimă. Persoanele care consumă pește regulat, sunt mai puțin expuse riscului unui atac de cord sau al apariției unei boli de inimă.