Două plecări notabile din Consiliul Județean (CJ) s-au consumat la ultima ședință ordinară care s-a desfășurat joia trecută. Dacă demisia lui Vasile Filimon (liderul grupului PDL din CJ, loc luat acum de consilierul Florian Coman) a venit oarecum firesc – după condamnarea acestuia de Curtea de Apel Tîrgu-Mureș în dosarul privind incendiul din Piața Armatei, la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru distrugere din culpă – a doua plecare a fost una pe alocuri emoționantă. După 10 ani de activitate în CJ, din care opt în funcția de președinte și ultimii doi ca vicepreședinte, Lokodi Edita a venit să-și ia rămas bun de la colegi, ea anunțând, încă în urmă cu câteva săptămâni, decizia personală de a se retrage din viața publică pentru a fi alături de familie.
Pe locul lăsat liber a venit Kelemen Márton care, în prezent, este liderul grupului UDMR din CJ. Legat de cine îl va seconda pe Ciprian Dobre pe al doilea post de vicepreședinte, acesta n-a vrut să dea prea multe detalii: „Urmează să fac propunerea… și urmează să se facă alegeri în cadrul Consiliului Județean”.
Totuși, postul rămâne în continuare al UDMR pentru că liberalii au nevoie de aceștia pentru majoritatea cu care trec proiectele de hotărâre.
În UDMR, imediat după anunțul demisiei doamnei Lokodi, după o ședință a CRT în care s-au organizat inclusiv alegeri, Kelemen Márton a fost desemnat detașat pentru acest post, având contracandidat pe Csep Andrea, care însă n-a reușit să obțină prea multe voturi din partea colegilor. Se pare că alegerea noului vicepreședinte se va desfășura chiar săptămâna aceasta, joi, pe data de 6 martie, într-o ședință extraordinară.
Aprecieri la adresa doamnei Lokodi
Revenind la retragerea președintei Lokodi Edita, momentul a fost marcat într-un mod deosebit de unii dintre consilieri. De pildă, Vasile Boloș de la PSD a ținut un discurs în care, la final, a apreciat activitatea doamnei Lokodi: ,,În cei aproape zece ani de activitate în Consiliul Judeţean Mureş, doamna Lokodi Edita Emőke a încercat, şi în mare măsură a reuşit, să facă ca această instituţie să funcţioneze, să-şi îndeplinească misiunea. Știm cu toții că județul Mureș este un județ cu multe specificități, care impun celor care-l gestionează calități în plus față de colegii din alte județe. În opinia mea, doamna Lokodi Edita Emoke le-a demonstrat și valorificat în folosul comunității mureșene. Nu sunt în măsură și nu-mi propun să fac un bilanț al activității sale în cadrul CJ Mureș, dar pot să apreciez cu onestitate că domnia sa a încercat și a pus în operă, din punct de vedere administrativ, un număr semnificativ de proiecte importante pentru binele comunității mureșene, care cred că îi datorează pentru aceasta sentimente de gratitudine. Considerând că decizia doamnei Lokodi Edita Emoke de a se retrage din cadrul CJ Mureș este o opțiune personală, care trebuie inclusă în categoria unor gesturi de normalitate în viața politică, îmi exprim într-un spirit de deplin fair-play politic sentimentele mele, precum și ale colegilor consilieri din grupul PSD, de apreciere pentru munca depusă de domnia sa (…)”.
„Lokodi va rămâne în continuare doamna preşedinte”
Colegii din UDMR prin vocea celui care-i va lua locul, Kelemen Márton, au ținut de asemenea să-i mulțumească pentru activitate: „Există o obişnuinţă, aceea ca unele personalităţi, până la sfârşitul vieţii să-şi păstreze titlul pe care l-au purtat. În ultimele săptămâni am înţeles ce înseamnă acest lucru. Categoric, pentru noi, pentru comunitatea noastră judeţeană doamna Lokodi va rămâne în continuare doamna preşedinte”.
„Lokodi, un câștig”
În fine, chiar dacă președintele Dobre nu s-a înțeles prea bine în acest mandat cu dânsa, în ultimele luni disputele fiind tot mai des vizibile, inclusiv în ședințele CJ, Ciprian Dobre a ținut să-i mulțumească la rându-i pentru activitate: „E un câştig faptul că am avut o femeie la conducerea judeţului Mureş. Am regăsit, în unele discuţii, această raportare la faptul că o femeie conduce judeţul Mureş. La nivel naţional nu a existat o a doua femeie preşedinte de Consiliu Judeţean, cum nu există nici astăzi. Am apreciat de fiecare dată faptul că în discuţiile serioase doamna preşedinte căuta lucrurile care ne apropie şi nu cele care ne despart. E una dintre calităţile pe care oamenii politici trebuie să le aibă în vedere. Îi mulţumesc pentru activitatea în slujba judeţului Mureş timp de zece ani. Va fi invitată în continuare la toate proiectele pe care domnia sa le-a început şi care sunt în derulare, în calitatea sa de senator-preşedinte al judeţului Mureş”.
„O muncă bogată, frumoasă, de succes”
Mulțumirile au venit din partea doamnei Lokodi Edita, care, în ciuda faptului că făcea o paralelă cu emoțiile puternice pe care le-a avut în prima zi de președinte CJ, față de ziua plecării când a vorbit cu calm, a avut totuși parte și acum de emoții. Le-a mulțumit colegilor, directorilor din CJ cu care a lucrat, și-a cerut scuze pentru momentele în care i-a jignit, le-a mulțumit și directorilor instituțiilor subordonate și, la final, nu a uitat nici presa. După ce a părăsit sala de ședință a recunoscut de asemenea că nu se aștepta: „Fără falsă modestie, nu m-am așteptat. Trebuie să mulțumesc atât domnului Boloș, domnului președinte Dobre, cât și șefului fracțiunii UDMR pentru cuvintele pe care le-au spus. Am văzut pe fața colegilor, cu care timp de 10 ani am lucrat, că și ei împărtășesc sentimentele mele, acelea că în acești 10 ani am avut o muncă bogată, frumoasă, de succes. Ne mândrim cu ea și acest lucru poate să existe pentru folosul cetățenilor din județul Mureș. Numai prin faptul că aici a existat o echipă puternică, pentru că degeaba președintele dorește ceva, dacă colegii nu-l ajută, iar colegii mei nu că nu m-au ajutat, ei erau ca un împingător, un motor care tot timpul veneau și-mi spuneau ce ar trebui încă să mai facem, ce ar fi frumos, iar eu doar am recepționat acest lucru”.
Serviciul de întreținere a drumurilor județene…
…a fost unul din punctele importante care au fost, de asemenea, votate. După ce, în urmă cu aproximativ 10 ani, CJ avea o astfel de societate înglodată în datorii (cu activitate mai largă, inclusiv de asfaltare), iar conducerea de acum opt ani a decis privatizarea acesteia, acum CJ a decis reînființarea unui serviciu axat doar pe întreținere. Președintele Dobre a explicat nevoia unui astfel de serviciu: „Am avut o societate de drumuri și poduri. Această societate s-a privatizat în urmă cu opt ani și jumătate, acum CJ nu are niciun fel de posibilitate de a interveni pe drumurile județene. Avem peste 800 de kilometri de drum județean, iar nevoile sunt curente, zilnice. Am luat hotărârea să înființăm acest serviciu de întreținere a drumurilor județene, tocmai pentru a putea fi flexibili și a ne putea deplasa în timp util acolo unde este nevoie de intervenție rapidă”. Dobre a mai spus că pentru orice indicator, trasare de marcaje sau parapete e nevoie de licitație, ocolind, de fapt, textul legii care dă voie autorităților publice să contracteze astfel de servicii fără licitație în cazul lucrărilor mici.
Un alt punct important…
…a fost cel legat de aprobarea finanțărilor nerambursabile pentru cultură, culte, sport și asistență socială. Acestea sunt fonduri nerambursabile pe care CJ le acordă anual ONG-urilor în baza unor concursuri de proiecte pe fiecare ramură în parte.
Ședința s-a încheiat fără ca vreunul din punctele de pe ordinea de zi să nască prea multe dezbateri, așa că și votul a mers în același ritm. Nici măcar opoziția PDL nu a ținut să facă notă discordantă și a votat majoritatea punctelor.
Cătălin Hegheș