În încercarea noastră de a ține pasul cu evenimentele care se succed cu repeziciune, publicăm noutățile apoi, uităm de ele. Nu ne mai aducem aminte decât la o nouă rundă de promisiuni: „păi, nu era vorba că de la întâi? No, poate că de acum încolo!” Și uitarea s-ar așterne din nou peste toate, dacă nu vi le-am mai aminti! De pildă acum!
Salarii mai mari în Sănătate
În ianuarie subiectul creșterilor salariale în domeniul Sanitar a fost cel care incita spiritele. „Într-un orășel ca Sângeorgiu de Pădure și într-un spital cu 50 de angajați ca al nostru, toată lumea se cunoaște cu toată lumea. E o atmosferă colegială, oamenii se ajută între ei. Din 2013 de când sunt managerul spitalului am redresat situația pe care l-am preluat pe punctul de a fi fost în pericol de a fi închis. Avem o relație bună cu Casa de Sănătate, cu primăria. Treburile merg bine…”, a declarat Lucian Drăgan, managerul Spitalului Orășenesc în așteptarea creșterilor salariale. „Prin aplicarea Legii 153/2017, de la 1 martie 2018 vor fi în pericol atât posturile de manageri, cât și de directori medicali din toate unitățile spitalicești”, opina managerul. Și ne-a explicat de ce. „Medicul din spital va avea salariul de bază de două ori mai mare decât managerul unității sau membrii Comitetului Director, adică directorul medical, directorul financiar-contabil. Astfel legea își încalcă propriile principii, în condițiile în care subordonatul va avea salariul de bază mai mare decât șeful ierarhic. Nicăieri în lume nu există așa ceva”. Peste câteva luni am aflat că: „În aprilie s-au mărit salariile managerilor cu 5% peste salariul directorului medical, la medici și la asistenți, iar la infirmiere, muncitori, TESA…nimic!”(Punctul nr. 667).
Abonamentele pensionarilor costă 10 lei
După Sănătate sau în strânsă legătură cu ea, urmează transportul local. Potrivit planului de management „Perioada 2015-2019 va fi perioada confirmărilor şi a unui salt calitativ generat nu numai de achiziţiile unor autovehicule moderne, ci şi de integrarea deplină a activităţilor societății în sistemele de transport ale Zonei Metropolitane. Proiectul e ambițios. Se referă la implementarea integrată a unor sisteme moderne de tarifare și informarea publicului călător. Reducerea poluării urbane prin scăderea consumurilor de combustibil, creșterea vitezei de deplasare, scăderea timpilor de așteptare, plata prin cardul contact less, automate de vânzare, supraveghere video etc. Ar fi vorba de 30 de stații dotate cu automate de vânzare și încărcare carduri … 119 stații dotate cu panouri de informare – cum a mai fost odată. Acest produs este capabil să afișeze, pe mai multe linii, date privind traficul (data/ora curentă, timpul estimat de sosire a vehiculului în stație etc.), precum și informații privind vremea, temperatura curentă, traficul etc.” Ianuarie este luna în care se înnoiesc abonamentele la „Siletina”. Contra sumei de 5 lei pensionarii de peste 55 de ani aveau dreptul la un abonament pe toate liniile din oraș, pe tot parcursul anului. Din acest an, abonamentele au fost eliberate doar pe 6 luni, după care au fost prelungite contra sumei de alți 5 lei. În luna iunie, cu documentele xeroxate din luna mai. După logica de fier a birocraților. Dacă un om a beneficiat de abonament în ianuarie și cere prelungiri în iunie, musai să dovedească personal, că a primit pensie în luna precedentă, că buletinul de identitate emis pe vecie mai e valabil și că n-a pierdut abonamentul din ianuarie. Lasă 5 lei, pentru care nu i se emite bon fiscal și pleacă mulțumit să aștepte autobuzul ca să meargă la nepoți, ori la doctor, numai de-a dracului, ca să-i enerveze pe tinerii care nu pot sta confortabil pe scaune din cauza lor. (Punctul 668)
Toaletarea copacilor
În plină februarie, când din cauza vremii lucrările de reabilitare au fost sistate la Aeroportul Internațional Transilvania, niște oameni cu drujbă toaletau de zor copacii. Au tăiat fără milă tot ce au prins și până unde au ajuns cu autoutilitara. Cum de au mai scăpat câteva exemplare ce aveau să cadă apoi peste mașini sau peste câte un trecător nevinovat la prima furtună mai vioaie? (Punctul 670)
Subiectul cu cetina tot verde
„Acolo unde trăiesc laolaltă mai multe neamuri, cele care reprezintă 20% din numărul tuturor locuitorilor din acel sat sau oraș au dreptul potrivit Legii la plăcuțe bilingve – în română și în limba lor maternă la intrarea și ieșirea din localitate, pe instituții publice, pe străzi. Fără nicio problemă! Dar dacă nu reprezintă 20% din numărul total al localnicilor, atunci pot solicita în scris, ca autoritățile locale să le aprobe afișarea denumirilor bilingve. În acest caz, autoritățile nu sunt obligate de lege la îndeplinirea solicitărilor. Potrivit datelor Institutului de Statistică 42% din totalul locuitorilor din Tîrgu Mureș sunt de etnie maghiară. Îndeplinirea prevederilor legale nu înseamnă că minoritățile ar avea mai multe drepturi, că ar fi protejate, prin urmare nici populația majoritară nu are de suferit de pe urma acestor măsuri.” Și totuși, e unul dintre cele mai arzătoare subiecte, bun de scos la interval de fiecare dată când e nevoie de fumigene. Denumirea localităților, a străzilor, inscripțiile pe instituțiile publice, în școli adesea devin o problemă, în vreme ce la cinema sau la teatru sunt prezentate piese cu subtitrare română sau maghiară, în funcție de autor. O fi vorba de …cultură? (Punctul 687)
De ținut minte
Dacă tot veni vorba de cultură, sunt câteva articole pe care le puteți (re)citi despre istoria orașului. O călătorie în Tîrgu Mureșul de altădată (Punctul 682), Casa Toldalagi (Punctul 662), clădirea UMF (Punctul 684). De asemenea sunt interesante articolele despre Macheta Fântânii de la Sângeorgiu de Pădure (Punctul 709) și despre Muzeul mașinilor de scris (Punctul 696), precum lucrările de reabilitare la Liceul Bolyai și lansările de carte ale executorului judecătoresc Eugen Huruba (Punctul 699). Tot aici aș aminti de un interesant punct de atracție al urbei, Grădina Zoologică. (Punctul 706)
Economie și politică
Ne-a surprins la vremea respectivă rocada POL pentru că am uitat când au precizat că după atingerea scopurilor propuse vor intra alții în Consiliul Local, tocmai pentru a le da ocazia fiecăruia să contibuie din plin în domeniul la care se pricepe mai bine. Astfel în scurt timp după plecarea Juliei Györfi s-a produs și a doua rocadă, a plecat Mark Christian Hermann. De atunci ședințele par mai liniștite, deși nu și-au pierdut aspectul luptei lui David cu Goliat (Punctul 672). Aici ar intra și cazul Beke, teroristul de serviciu (Punctul 691). Unele dintre problemele micilor intreprinzători sunt amintite în Startup Nation (Punctul 676), iar despre Locomotiva Hibrid, refuzată în Mureș, citiți în Punctul 678. În articolul Cașcavalul negru citiți despre realizările lui Varga István în Fabrica de Brânzeturi. (Punctul 703). Despre mierea naturală și antreprenorul Dorin Dogaru, în Punctul 680.
Educația
Câteva articole interesante prezintă aspecte din viața unui fost manager de grădiniță târgumureșean, stabilit într-un orășel din Suedia. Comparația făcută între grădinița de la noi și cea din Suedia nu poate decât să ne mire (Punctul 712, 714).
Interviuri
Confesiunea directorului contoversatului Liceu Teologic Romano-Catolic din Tîrgu Mureș, Tamási Zsolt (Punctul 698). Câștigătoarea Olimpiadei de Limba Română pentru minorități, Csősz Andrea (Punctul 679). Incursiune în viața unui însoțitor de bord, Rad Petru (Punctul 689), sau în munca unui alpinist utilitar, Portik András (Punctul 694), despre traducerile care nu fac literatură (Punctul 710), aspecte din viața poetei Magdalena Dorina Suciu (707), interviu despre dosarele falșilor revoluționari cu Hamar Alpár Benjámin (Punctul 701), despre lupta antidrog, cu deputata Lavinia Cosma (Punctul 704).
Sportul mureșean
Dincolo de interviurile cu antrenorii Feher Csaba (Punctul 685) și Bölöni Ladislau (Punctul 688) cu Alex Ballai, coordonatorul Centrului Olimpic de Lupte (Punctul 711 și 692) ca o încununare a activității sportivilor, de ieri și de azi, aveți un amplu articol despre Gala Sportului Mureșean (Punctul 713).
Acesta ar fi rezumatul pe scurt al celor 150 de ediții din anul care se încheie în curând. 150 de ediții înseamnă tot atâtea articole, tot atâtea prezentări ale edițiilor și 30 de opinii prin care am încercat să vă țin la curent cu tot ce se întâmplă în urbea noastră. Acestea fiind zise, vă urez An nou fericit și numai bine!
Erika MĂRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.