Smaranda Enache a devenit cunoscută în calitate de co-președinte al Ligii Pro Europa, organizație neguvernamentală care își propune „reducerea factorilor de tensiune și conflict în zone multiculturale, demontarea stereotipiilor legate de etnie și confesiune, eliminarea ideilor preconcepute, a miturilor precum și a diversiunilor, promovarea ideii regionalismului și a autonomiei locale”…
Rep.: Care credeți că este secretul reușitei dumneavoastră în plan profesional
S.E.: Reușita este un termen relativ, dar să zicem că există în spatele oricărei reușite multă muncă și multă consecvență, uneori și un anume grad de sacrificiu personal.
Rep.: Cum ați reușit să vă impuneți într-o lume dominată de bărbați, cât de greu v-a fost?
S.M.: Da, există o dominanță a bărbaților, dar nu atât numai a bărbaților, ci a unei mentalități masculine, pe care și-au însușit-o și multe femei. Cred că această mentalitate este a relațiilor de subordonare, a ierarhizărilor. Mentalitatea feminină la care eu țin și pe care o au și unii bărbați este aceea a colaborării dincolo de ierarhi, a respectului reciproc, a sensibilității pentru lucrurile mărunte, dar care sunt esențiale. Totuși, este o lume într-adevăr, și vedem chiar în aceste zile în care ultimatumurile, o anumită intransigență și intoleranță, lipsă de dialog există. Cred că o lume în care vocea feminină sau mentalitatea feminină ar primi și ea un loc mai larg ar fi o lume mai așezată, mai cuminte, mai înțelegătoare și cu o privire mai responsabilă pentru viitor. Sper că poate măcar în secolul acesta, după ce femeile au primit loc să se exprime pe arena publică și mentalitatea publică să cucerească anumite redute dominate de mentalitatea să zicem masculină și anume politica, afacerile, serviciile secrete…
Rep.: Cum se împacă viața de familie cu cariera?
S.M.: Asta e o întrebare la care mai degrabă familia mea ar putea răspunde. Dar nu e ușor pentru că trebuie să faci față pe ambele planuri și niciodată nu poți să fii egală pe ambele planuri, așa că uneori familia mea a avut de suferit. Alteori și cariera mea a avut de suferit, atunci când în familie au existat momente dificile, cu boli, oameni în vârstă pe care a trebuit să-i îngrijesc, dar eu am avut norocul unei familii care m-a educat să-mi asum un rol public, am avut acest model al mamei mele, un medic cu foarte mare preocupare pentru societate. Am fost înțeleasă de familia mea și sprijinită și în același timp m-am străduit să nu fiu atât de carieristă încât să-mi neglijez familia. Familia a contat pentru mine.
Cătălin Hegheș