În data de 23 octombrie 2013, UDMR organizația municipală se înclină în memoria revoluționarilor și calomniaților politici din 1956. Organizatorii invită cu stimă locuitorii orașului Târgu-Mureș, să participe la acest eveniment. Să ne amintim împreună!
La Palatul Culturii, la orele 14.00 va avea loc concursul elevilor de la școlile generale având ca tematică evenimentele din 1956. La orele 17.00 va avea loc dezvelirea unei plăci comemorative și depunere de coroane în curtea Bisericii din Cetate, urmată de un program festiv în Biserică.
Revoluția din 1956 este simbolul dragostei pentru libertatea poporului maghiar. Ungaria a dovedit întregii lumi că poporul maghiar nu poate fi forțat fără impunitate să trăiască sub dictatură. În octombrie 1956 muncitorii, studenții, intelectualii au demonstrat unanim că nu acceptă regimul totalitar de tip sovietic, și că doresc o viață demnă și democrație. Evenimentele din Ungaria, animate din dorința de libertate, au fost sesizate și urmărite de către conațiolarii maghiari din Bazinul Carpatic, mai mult în acele locuri unde acest lucru era posibil, i-au asigurat pe revoluționari de simpatia și sprijinul lor. În Ținutul Secuiesc în zona Regiunii Mureș Autonome Maghiare, între anii 1956 și 1965, au fost condamnați în tribunalele militare, 826 de persoane, care s-au identificat ca simpatizanți cu idealurile revoluției și luptei pentru libertate. Dintre aceștia 620 au fost maghiari, 184 români, 18 sași, 2 evrei și 2 romi. Cei mai mulți martiri au fost la Tîrgu-Mureș! În 1957 au fost executați la Budapesta Dudás József, inginer-tehnician și Preisz Károly lăcătuș-mecanic, ambii originari din Tîrgu-Mureș, la Timișoara a fost executat avocatul dr. Kónya István-Béla, respectiv după ce au fost forțați să-și schimbă domiciliile la Tîrgu-Mureș, au fost executați Orbán Károly și baronul Huszár József, în anul 1958.
Sursa: UDMR Tîrgu-Mureș