O zonă de un pitoresc aparte, Corund din județul Harghita are cu ce se mândri: meșteșugul olăritului care este transmis mai departe generațiilor ce vin și un areal cu care natura a fost mai mult decât generoasă, rezervația geologică Dealul Melcului.
Frumusețea Dealului Melcului, în limba maghiară Rakodohegy, este unică. Dealul strălucește în culorile curcubeului datorită detritusului depus de izvoarele sărate aflate sub deal. Este un loc foarte popular, fiind frecventat de turiștii care ajung în Corund.
Dealul Melcului are un areal de aproximativ 8 hectare și este o fostă exploatare minieră, în perimetru căreia se găsesc două formațiuni geologice și importante depozite minerale de aragonit, calcit, coralite și depuneri de travertin. Este considerată zonă cu cea mai mare prezență de aragonit din România și are statut de rezervație națională protejată din anul 1980.
Dealul a primit numele după forma sa de melc. Travertinul a luat naștere prin sedimentare din apele izvoarelor bogate în calcar. În fisuri apele carbogazoase reci, bogate în calciu cristalizează aragonitul prin pierderea gazelor.
Odinioară, aragonitul a fost extras de aici cu unelte de mână, mineritul distrugând definitiv forma de melc a dealului.
Așa cum ne informează unul dintre panourile aflate la intrarea în rezervație, pe cele 3 situri ale rezervației actuale putem vedea cicatricele de suprafață lăsate în urmă de extracția de aragonit. Este aproape de necrezut, dar aragonitul se formează și acum. Foarte lent, dar se formează.
Citeste continuarea pe turistprinromania.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.