Cascada Putnei este declarată rezervaţie naturală, un monument al naturii (din 1973) care face parte din Parcul Natural Putna-Vrancea. Căderea de apă se află în ţinutul plin de legende al Vrancei, la 70 km de Focşani, între satele Tulnici şi Lepşa. Rezervaţia Cascada Putnei are o suprafaţă de 10 ha, fiind cea mai mică dintre rezervaţiile din Munţii Vrancei. Râul Putna, la care se adaugă afluentul Tişiţa, coboară învolburat circa 80 de metri şi urmează, apoi, un curs îngust şi abrupt, străjuit de stânci, cu o diferenţă de nivel de peste 12 m, formând o cascadă cu mai multe căderi de apă.
Cascada nu impresionează, astfel, prin înălţime, ci prin puterea, viteza şi debitul mare al apelor ce se adună, apoi, într-un lac cu o adâncime ce depăşeşte pe alocuri 12 m. În aval, pe malul stâng, la circa 200 m, există o veche cascadă, părăsită de către apele râului Putna în urma mişcărilor geotectonice, moment în care acest râu şi-a schimbat cursul spre dreapta, pe albia actuală, reprezentând un fenomen unic cunoscut în România.
Dacă vă hotărâți sa o descoperiți, accesul către Cascada Putnei se face din Drumul Naţional DN2D — Focşani — Tg. Secuiesc, fiind localizată la circa 2 km de satul Lepşa.
Foto bogdan.buzuleac/ Romania/ Instagram