Rezultatele la Bacalaureat 2018 în județul Mureș, înainte de contestații, nu sunt îmbucurătoare. În primul rând, ne aflăm mult sub media națională în privința promovabilității – 67,7 %, în timp ce în Mureș s-a înregistrat o promovabilitate de 58,8% (iar în Cluj s-a înregistrat cea mai mare promovabilitate – 81,14%). Apoi, analizând rezultatele la Bac la nivel de unități de învățământ, se poate constata că cel puțin 13 licee mureșene au avut rezultate dezastruoase, cu o promovabilitate extrem de scăzută. De fapt, au fost și licee în care niciun elev nu a promovat Bacalaureatul. Astfel, se pune întrebarea: cum se explică existența unor astfel de licee care au an de an rezultate extrem de proaste la Bac? E clar că în aceste licee nu se face școală, iar din punct de vedere financiar sunt o risipă de bani. O posibilă soluție ar fi transformarea acestor licee în unități școlare dedicate exclusiv învățământului profesional. Dacă s-ar realiza acest lucru, atunci ar crește și promovabilitatea județului la Bac deoarece elevii slabi nu ar mai găsi locuri libere în licee și ar fi obligați să se înscrie la școli profesionale. Iar în primul rând și-ar face lor un bine deoarece ar urma o formă de învățământ mai potrivită probabil capacităților și înclinațiilor lor profesionale.
Două eleve de 10, 1.465 elevi picați
La examenul de Bacalaureat, în județul Mureș, au fost înscriși anul acesta 3.562 de elevi. Înaintea contestațiilor, doar două eleve au primit nota maximă: Păcurar Alexandra Delia de la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” Tîrgu Mureș și Bucur Ioana Cristina de la Colegiul Național „Mircea Eliade” Sighișoara.
La nivel național au fost înregistrați 104 elevi de nota zece la Bac, printre care și cei doi din Mureș. Apoi, al treilea elev din Mureș, cu media 9,96, de la Colegiul Papiu, se plasează pe locul 119 la nivel național. Pe locul 157 este plasat un alt elev din Mureș, datorită inițialei numelui de familie (elevii fiind ordonați după alfabet), deoarece are aceeași medie ca și elevul de pe locul 119.
Însă cei care au făcut contraperformanță sunt mult-mult mai mulți: trei elevi au fost eliminați din examene (unul de la Liceul Tehnologic „Vasile Netea” Deda, unul de la Colegiul Național „Mircea Eliade” Sighișoara și încă unul tot de la Sighișoara, de la Liceul Teoretic „Joseph Haltrich”), 311 elevi au absentat și 1.151 de elevi au fost declarați respinși.
Interesant este că la simularea examenului de Bacalaureat din martie 2018, promovabilitatea a fost de 64% la clasele a XII-a, deci cu vreo 5 procente mai mare decât promovabilitatea la examenul real din vară. Acestea cu toate că o parte importantă dintre elevi încep să învețe cu adevărat după simulare, spre sfârșitul anului școlar.
Papiu – lider detașat în privința celor mai mari note
De departe, Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian” a obținut anul acesta cele mai multe medii foarte mari la Bacalaureat. Astfel, în județul Mureș, din primii 50 de elevi cu cele mai mari note la Bac, aproape jumătate, mai precis 23 de elevi, sunt absolvenți de Papiu.
Restul de 27 de elevi provin de la alte licee, precum: Colegiul Național „Unirea” Tîrgu Mureș, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” Tîrgu Mureș, Liceul Tehnologic „Petru Maior” Reghin, Liceul „J. Haltrich” și Colegiul Național „Mircea Eliade” din Sighișoara, Liceul „Lucian Blaga” Reghin, Liceul de Artă Tîrgu Mureș, Liceul „Samuil Micu” Sărmașu, Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduș. Pe locul doi s-a aflat, cu 10 elevi în top 50 cele mai mari medii la Bac, Colegiul „Unirea”, iar pe locul trei Liceul „Bolyai Farkas”.
Topul rușinii
În Mureș sunt trei licee la care promovabilitatea este zero, niciun elev nu a reușit să ia note de trecere. Acestea sunt: Liceul Tehnologic „Aurel Perșu” – 6 absolvenți, 5 nu s-au prezentat la examen, iar un elev s-a prezentat, dar a picat Bacul; Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Tîrgu Mureș – din 7 absolvenți niciunul nu a luat Bacul; Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Târnăveni – 11 absolvenți, niciunul nu a promovat Bacul.
Alte rezultate dezastruoase au fost înregistrate la următoarele licee din Mureș:
Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu” Tîrgu Mureș – doi din 41;
Liceul Tehnologic „Traian Vuia” Tîrgu Mureș – au reușit doi elevi din 36 de elevi;
Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Tîrgu Mureș – 24 de absolvenți, trei au trecut Bacul;
Liceul Tehnologic „Vasile Netea” Deda – cinci din 46;
Liceul Teoretic „Bocskai István” Miercurea Nirajului – au luat note de trecere șapte din 77 de elevi;
Liceul Tehnologic „Sfântul Gheorghe” Sângeorgiu de Pădure – opt promovați din 56 de elevi;
Liceul Tehnologic „Ioan Bojor” Reghin – 10 elevi din 72 au promovat;
Colegiul Tehnic Târnăveni – au reușit 12 din 79 de elevi;
Liceul Tehnologic Nr. 1 Sighișoara – 12 din 60;
Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” Tîrgu Mureș – au promovat 13 din 72;
La Colegiul Silvic Gurghiu au reușit 14 din 49 de absolvenți să promoveze Bacul;
Liceul Sportiv Tîrgu Mureș – 31 de elevi au promovat, din 82;
La Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” din Tîrgu Mureș, din 154 de absolvenți, doar 46 au luat Bacul;
Liceul Tehnologic „Electromureș” – 63 de elevi au promovat Bacalaureatul, dintr-un total de 174 de elevi.
Doar telefonul rămâne „smart”
Rezultatele dezastruoase la Bacalaureat au început din 2011, de când au fost introduse prima dată camerele video în sălile de examen. Până atunci, adeseori promovabilitatea era de aproximativ 80%. În prezent, rezultatele la Bacalaureat reflectă cu adevărat „performanțele” unei generații pasionate doar de aplicațiile de pe telefonul mobil. Cel puțin telefonul să fie „smart”…
Iar rezultatele acestea din care reiese că patru din 10 elevi mureșeni care au absolvit 12 clase nu au fost în stare să ia notă de trecere la Bacalaureat, iar numeroși alții au trecut cu note mici (de exemplu note de 6-7) sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât acest examen este unul care poate fi trecut cu media minim 6. Deci, nu este un examen destinat doar olimpicilor, este un examen care cuprinde și subiecte de dificultate medie. De exemplu, anul acesta la subiectul de limba și literatura română puteai să iei o notă de trecere și fără să fi citit mare lucru anterior examenului: unele răspunsuri le deduceai din textul primit pe foaia de examen, altele puteau fi construite fără mari eforturi – compuneri din imaginație, fără să mai vorbim că la subiectul III elevii trebuiau să scrie despre poezia lui… Eminescu. Dar, pentru unele persoane care au citit cel mult descrierea unor aplicații pentru smartphone în cele 12 clase de școală, chiar și o compunere liberă poate fi un efort insurmontabil…
Vasile Dancea
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.