Kristóf Szalay-Bobrovniczky a declarat că firma germană este cunoscută, în primul rând, ca investitor în industria de apărare, motiv pentru care este important ca noua fabrică din Szeged să fie legată de industria de apărare, dar independentă de aceasta. Noua fabrică, care va crea 300 de noi locuri de muncă, va folosi tehnologie de ultimă generaţie pentru producerea de echipamente pentru electromobilitate şi vehicule alimentate cu hidrogen.
Noua fabrică va fi unul dintre cele mai importante proiecte de cercetare şi dezvoltare din Europa, a subliniat ministrul, şi a adăugat că guvernul este mândru că acesta va fi realizat în Ungaria, la Szeged.
Rheinmetall, în cooperare cu Universitatea din Szeged (SZTE), va construi un nou ecosistem şi o nouă bază de cunoştinţe care va crea oportunităţi speciale pentru mulţi tineri atât din Ungaria, cât şi din străinătate. „Ungurii nu trebuie să meargă în altă parte, deoarece lumea vine la noi”, a declarat Kristóf Szalay-Bobrovniczky.
Acesta a declarat că, la fel ca Rheinmetall, Guvernul ungar acordă o mare importanţă e-mobilizării, digitalizării şi industrializării. Producţia şi stocarea energiei şi electromobilitatea sunt cele mai importante domenii de dezvoltare în lumea de astăzi.
Christoph Müller, şeful diviziei Rheinmetall Power Systems, a declarat că Szeged va fi primul amplasament hibrid al grupului, unde activităţile din domeniul civil şi cele din domeniul tehnologiei de securitate se vor desfăşura sub acelaşi acoperiş.
În prima fază, pe suprafaţa de 85 000 de metri pătraţi, situată lângă Centrul de cercetare laser ELI ALPS, va fi construită o fabrică de 15 000 de metri pătraţi care va oferi locuri de muncă pentru 300 de specialişti cu înaltă calificare. Amplasamentul oferă posibilităţi suplimentare de extindere, a precizat şeful diviziei.
Szeged va fi cel de-al patrulea amplasament Rheinmetall din Ungaria, alături de fabrica de vehicule de luptă din Zalaegerszeg, fabrica de muniţii din Várpalota şi centrul de digitalizare din Budapesta, înfiinţat împreună cu partenerul său industrial 4iG, a precizat directorul.
Acesta a subliniat că Ungaria oferă un mediu favorabil investitorilor pentru afaceri. Guvernul ungar şi Hungarian Investment Promotion Agency (HIPA) au oferit sprijin, au fost deschişi şi prietenoşi, ceea ce în Europa nu mai este un lucru obişnuit.
Industria mondială a automobilelor trece printr-o transformare uriaşă, de la motoarele cu combustie internă, la vehiculele cu baterii. Fabrica din Szeged va fi cea de-a 22-a fabrică a Rheinmetall, care va avea ca scop principal susţinerea electromobilităţii, a subliniat Christoph Müller.
Potrivit materialului de presă distribuit la faţa locului, fabrica, a cărei producţie este programată să înceapă la sfârşitul anului 2025, va fi construită cu o investiţie de 63 de milioane de euro. Fabrica Rheinmetall din Szeged va realiza în principal produse pentru industria auto, inclusiv componente electrice, cum ar fi condensatori nanostructuraţi, precum şi dispozitive pentru mobilitatea pe bază de hidrogen şi pentru producţia de energie. Compania intenţionează, de asemenea, să fabrice aici unele produse pentru divizia militară a Rheinmetall Electronic.
Sursa: MTI