Poetul Robert Gabriel Elekes continuă seria invitaților din cadrul proiectului Scriitori la școală 2021. Scriitor original, polimorf, și-a schimbat stilul radical cu fiecare nouă apariție editorială și nu se ferește de riscuri. Poemele sale sunt bogate în intertextualism și creează imagini vizuale frapante, din care nu lipsește autoironia și spiritul parodic.
Robert Gabriel Elekes s-a născut pe 28 ianuarie 1985 la Braşov. În 2012 a primit titlul de Doctor al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu pentru o lucrare despre literatura de expresie germană din România în perioada comunismului.
În 2015 publică volumul de debut „aici îmi iau dinții-n spinare și adio” la editura Tracus Arte, distins cu numeroase premii, printre care Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu“, Opus Primum și Premiul Național de Poezie „Iustin Panța“ pentru debut și. În 2018 publică cel de-al doilea volum de poezie, „o dronă care să mă vrea în sfârșit doar pe mine”, la Casa de Editură Max Blecher, pentru care primește Premiul Tânărul Scriitor al Anului 2018 și premiul Observator Universitas.
Selecții din opera sa au fost traduse și publicate în maghiară, germană, engleză și neerlandeză.
Este fondatorul și coordonatorul clubului de lectură Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets și al festivalului de poezie cu același nume.
Robert Gabriel Elekes va susține trei ore de literatură română contemporană vineri, 15 octombrie, la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”, la clase ale doamnelor profesoare Melinda Crăciun și Adina Marcu.
Tot săptămâna aceasta, marți 12 octombrie, Alina Nelega a susținut 3 ore de literatură pentru elevii din clasele a XI-a A (prof. Romana Pantea), a IX-a A (prof. Valeria Cioată) și a XII-a C (prof. Lucian Dănuț Lung). Primele două ore s-au desfășurat în format clasic, în sala de clasă, elevii având ocazia să o asculte pe scriitoare citindu-le fragmente din romanul „ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”. A treia oră s-a desfășurat online.
Despre proiectul Scriitori la școală
Opt autori și autoare se întâlnesc, în timpul orelor de literatură română sau maghiară, cu elevi de la șapte licee din Târgu Mureș. Asociația Podium continuă, astfel, inițiativele menite să creeze întâlniri autentice între publicul tânăr, scriitori contemporani și cadre didactice. În total, vor beneficia de orele de literatură susținute de autori și autoare aproximativ 600 de elevi.
Ioana Pârvulescu, Simon Márton, Dan Coman, Láng Zsolt, Alina Nelega, Robert Gabriel Elekes, György Alida și Horia Marchean vor susține ore de literatură pentru elevi de la Liceul Vocațional de Arte, Colegiul Național „Unirea”, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” și de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”.
Fiecare scriitor se va întâlni cu elevi din cel puțin trei clase ale unui liceu, în timpul orelor de română sau maghiară.
În cadrul primelor trei ediții ale proiectului, Asociația Podium, cu ajutorul a peste 20 de profesoare și profesori, a organizat întâlniri cu 23 de scriitori și scriitoare la care au participat peste 1600 de elevi.
Sponsorul principal al ediției din 2021 este compania Reea.
Proiectul Scriitori la școală este cofinanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș, în urma concursului pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale.