Între municipiul Reghin și Fundația pentru protecția animalelor „Robin Hood”, Austria, s-au realizat cu succes, de-a lungul anilor, colaborări în vederea protecției câinilor cu sau fără stăpâni. În anul 2011 s-a încheiat în acest sens un parteneriat, obiectivul comun fiind construirea unui punct sanitar veterinar la adăpostul de câini, din municipiul Reghin.
Având în vedere implicarea și buna colaborare dintre administrația publică locală și fundația mai sus-amintită, s-a dorit continuarea acestei colaborări, astfel că în 2015 s-a aprobat cooperarea dintre municipiul Reghin și Fundația pentru protecția animalelor „Robin Hood”, în vederea inițierii unei campanii de vaccinare, microcipare și castrare a câinilor/pisicilor de pe raza municipiului, campanie continuată și pe parcursul anului 2016.
Văzând succesul de care s-au bucurat aceste campanii în rândul cetățenilor, Fundația pentru protecția animalelor – prin președintele Marion Löcker a dorit continuarea colaborării și în anul 2017, solicitând în acest sens sprijinul financiar al municipiului, în vederea acoperirii cheltuielilor privind mediatizarea campaniei de vaccinare, microcipare și castrare de pe raza orașului, acțiuni ce vor fi realizate de către fundația austriacă.
Consiliul Local a aprobat în ședința de Consiliu din data de 27 aprilie cooperarea, cuprinderea și alocarea din bugetul local al municipiului sumei necesare în vederea susținerii campaniei. Se consideră că aceste acțiuni vor duce la scăderea numărului de câini și pisici fără stăpân din raza localității Reghin.
MICROCIPAREA este o manopera neinvazivă de implantare permanentă a microcipului, subcutanat, în regiunea dorsală interscapulară (între omoplați). Procedura nu este dureroasă și nu determină reacții adverse.
Microcipul este o capsulă de sticlă septică (de mărimea unui bob de orez) ce conține un cod unic de identificare (asemeni unui CNP) ce poate fi citit cu ajutorul unui scanner (cititor de coduri). Acest codul unic va fi stocat într-o bază de date (RECS), împreună cu datele de identificare ale stăpânului.
Implantarea microcipului se face printr-un procedeu asemănător unei injecții obișnuite, utilizând o seringă specială, cu ac steril. Această procedură nu necesită anestezie.
Imola Grama