Președintele FNA e de părere că la dezvoltarea acestui fenomen a contribuit ignorarea prevenției în favoarea unor politici penale coercitive, prin înăsprirea legislației antidrog, inclusiv prin pedepsirea consumatorilor.
Procentul de consumatori ocazionali de droguri în rândul românilor cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani a crescut de 9 ori în perioada 2008-2019, în timp ce autoritățile au alocat, cam în același interval de timp, sume irelevante de bani pentru programele de prevenire antidrog, arată președintele Federației Neguvernamentale Antidrog (FNA), Gigel Lazăr. Subfinanțarea prevenirii consumului de droguri, înăsprirea pedepselor cu închisoare pentru consumatori și menținerea Agenției Naționale Antidrog (ANA) pe lângă „un minister de forță” cum e MAI sunt câteva dintre provocările cu care se confruntă lupta antidrog.
Citeşte întreaga ştire: Cum a ajuns România la un milion de consumatori ocazionali de droguri. Expert: „Indiferența. Nu se face mai nimic pe prevenție. Agenția Națională Antidrog ar trebui luată de sub tutela MAI”