De 1 decembrie, am intrat pe internet să văd ce scriu ziarele din Republica Moldova. Interesant e faptul că tema unionistă a fost mult mai prezentă în aceste ziare decât în ziarele de la noi. Iar tenta a fost una pozitivă, de promovare a unionismului. Deci, mitul cum că basarabenii nu doresc unirea tind să cred că ține mai mult de manipulare decât de realitate.
De exemplu, în ziarulnational.md, în 30 noiembrie și 1 decembrie, au fost postate 10 articole referitoare la ziua națională a Românei, majoritatea cuprinzând referiri prounioniste. Unul dintre acestea – intitulat „Președintele care stă mai mult pe la Moscova și vrea R. Moldova în „lumea rusă”, teritoriu care se unea în 1918 cu România, trimite felicitări la București din numele „poporului R. Moldova”: Mesajul lui Dodon pentru Iohannis” – critică dur atitudinea antiunionistă a președintelui R. Moldova.
Alt articol precizează că la marșul Unirii din Alba Iulia au participat mii de basarabeni și nord-bucovineni.
În același ziar online a apărut de Ziua Națională un alt articol în care este redată declarația lui Dorin Chirtoacă, președintele Partidului Liberal din Moldova, care a spus că „Ziua noastră astrală va fi Unirea cu România!”.
În ziarul Timpul.md este redat un interviu cu Mircea Druc, deputat în primul parlament al Moldovei ales democratic, care l-a numit în funcția de președinte al Consiliului de Miniștri. Acesta vorbește despre necesitatea reunificării celor două state românești, terminând cu următoarele cuvinte: „Să mulțumim mereu lui Dumnezeu că există Statul Român și, în martie 1918, când a bătut ora astrală, am fost primii care ne-am unit cu Țara-mamă, iar acum noi, basarabenii și nord-bucovinenii, avem cu cine ne reuni. Să spunem clar, cu fermitate, ca toată lumea să înțeleagă: Vrem Reîntregirea! Să cugetăm, să acționăm ca și cum Re-unirea s-ar fi produs deja. Să ne sincronizăm asupra problemelor României Reîntregite! Să nu vorbim despre Unire! Să ne unim! Să nu vorbim despre iubire, să ne iubim, pe noi și pe apropriații noștri!”.
Tot în Timpul, jurnaliștii i-au întrebat pe unii reprezentanți ai partidului de guvernământ din R. Moldova, dar și pe mai mulți lideri unioniști și analiști politici de la Chișinău cât este de posibilă Reunirea R. Moldova cu România și de ce încă suntem două state separate – „Centenarul pierdut: Nimeni nu știe când va avea loc a doua Mare Unire”. Politicianul Constantin Codreanu concluzionează: „ Șansa unioniștilor este să obțină majoritate în Parlamentul R. Moldova, după alegerile din 2019, pentru a curăța clasa politică de la Chișinău de antiromâni. Numai atunci vom duce la bun sfârșit dezideratul Reunirii”.
În zdg.md (Ziarul de gardă) a apărut la 1 decembrie un articol în care este prezentat noul simbol al Partidului Liberal din R. Moldova: conturul spațiului românesc din perioada interbelică 1918-1940 în care este proiectată reprezentarea mișcării în aceeași direcție a doi oameni uniți, unul dintre ei ținând în mână o stea, care simbolizează scopul Partidului Liberal, de integrare europeană și euroatlantică a R. Moldova prin unirea cu România, înconjurați de un semicerc format din stele ce reprezintă țările membre ale UE.
Hotnews.md punctează faptul că scriitorii din R. Moldova au marcat Centenarul Marii Uniri printr-un eveniment festiv cu genericul „Centenarul Unirii. Să sărbătorim împreună”, care a avut loc la Uniunea Scriitorilor din Moldova. Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menționat că Centenarul Unirii este un bun prilej de a ne aminti de înaintașii noștri care au contribuit la realizarea acestui ideal al tuturor românilor – constituirea unui stat unitar național în hotarele sale firești.
Deci, dacă tot am sărbătorit cu mare fast Centenarul, să nu fim ipocriți și să luptăm pentru reîntregirea patriei!
Titi Dălălău
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.