În ultimii cinci ani, producţia de mere din România a crescut cu 18%, în timp ce numărul de meri a scăzut cu 2%, până la 24,2 milioane, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Conform statisticilor europene, România se află şi în primii cinci cultivatori de meri în funcţie de suprafaţa livezilor.
„Merele noastre, româneşti, se consumă mult intern, iar ca să vindem în străinătate, e mai greu, pentru că cei mai mari exportatori din UE sunt polonezii şi italienii. Polonezii, de altfel, domină şi piaţa din România“, spune Ioan Ormenişan, administrator al Grupului de Producători Agricoli Hortipomicola Reghin, format din mai mulţi producători de mere din judeţul Mureş, companie care vinde în mai multe reţele mari de magazine de comerţ modern.
Polonia (30%) şi Italia (20,8%) împreună reprezentau aproximativ jumătate din toate merele recoltate în UE, conform datelor de la Comisia Europeană.
Ormenişan crede că România ar putea să îşi crească valoarea adăugată din producţia de mere prin prelungirea termenului de valabilitate a merelor, un produs perisabil, investind în spaţii de depozitare cu temperatură controlată.
România ar putea să îşi crească valoarea adăugată din producţia de mere prin prelungirea termenului de valabilitate al merelor, un produs perisabil, investind în spaţii de depozitare cu temperatură controlată.
Articolul complet pe ZF.ro