Secretarul I al Ambasadei Republicii Moldova în România Simion Botnari se află marţi şi miercuri la Reghin, alături de Adriana Radu, director general al Grupului Avangarde România, de Nixon Bomoy Losila, însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei Republicii Democrate Congo în România, Neda Raefipour, ataşatul comercial al Ambasadei Republicii Islamice Iran în România, Barbu Mihăescu, reprezentantul Camerei de Comerţ Româno-Elveţiene, şi Bogdan Voiculescu, reprezentantul unei companii olandeze, în cadrul Programului Internaţional „Romanian Investment Zoom”.
Secretarul I al Ambasadei Republicii Moldova în România Simion Botnari a declarat marţi, la Reghin, într-o întâlnire cu oameni de afaceri şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, că deşi ţara sa are produse mult mai bune decât ale altor state, nu ştie din ce motiv piaţa românească nu e pregătită să le absoarbă.
„Uneori chiar nu ne face plăcere, când realizăm statisticile, să vedem că în topul investitorilor care sunt în Republica Moldova România nu este pe primul loc sau cel puţin pe locul doi, pentru că sunt mai mult ca sigur că foarte uşor companiile româneşti ar putea dezvolta afaceri în Republica Moldova, mai ales că o bună parte dintre ele se orientează şi spre piaţa de est iar Republica Moldova a fost vestită prin a fi o poartă bună spre piaţa din est. De aceea încurajăm în continuare să examinaţi şi posibilitatea extinderii afacerilor în Republica Moldova şi, în acelaşi timp, eu sper foarte mult ca în Republica Moldova să se consume cât mai multă telemea de Ibăneşti (singurul produs românesc din lapte care a primit recunoaşterea europeană de Denumire de origine protejată, produs la Ibăneşti, judeţul Mureş – n.r.) şi, în acelaşi timp, bomboanele Bucuria sau vinul nostru să fie consumate aici. În Republica Moldova avem produse care au calităţi gustative mult mai bune decât ce se produce în alte ţări, dar nu ştiu din ce cauză piaţa românească nu e gata să le absoarbă”, a subliniat Botnari.
El a arătat că România este poarta de intrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, din punct de vedere comercial, dar şi fizic, pentru cetăţenii acestui stat şi şi-a exprimat speranţa ca balanţa comercială dintre cele două state să crească an de an.
„Sper ca balanţa comercială să fie în creştere an de an, fiindcă este foarte uşor să faci business în Republica Moldova, întrucât am debirocratizat anumite procese şi faptul că vorbim aceeaşi limbă ne face să simplificăm anumite texte de procedură. (…) În 2017, balanţa comercială între Republica Moldova şi România reprezintă circa 1,3 miliarde de dolari, 700 milioane export România, 600 milioane de dolari export Republica Moldova, ne depăşiţi cu 100 de milioane. În România, Republica Moldova realizează circa 24% din exporturile sale. România este principalul partener al Republicii Moldova deja de câţiva ani. În ultimul timp, odată cu încheierea acordului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, s-au intensificat foarte mult aceste raporturi comerciale prin faptul că România este poarta de intrare a Republicii Moldova în UE, din punct de vedere comercial şi, uneori, şi din punct de vedere fizic, al parcurgerii persoanelor din Moldova în UE”, a evidenţiat secretarul I al Ambasadei Moldovei.
Potrivit lui Simion Botnari, în România sunt circa 1.000 de companii cu capital moldovenesc iar în Republica Moldova sunt circa 5.000 de companii româneşti, unele aparţinând unor persoane cu dublă cetăţenie, dar înregistrate drept companii româneşti.
Agerpres
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.