Românii aleg să plătească tot mai des cu cardul. Astfel, valoarea și numărul tranzacțiilor de plată cu cardurile de credit emise de prestatorii de servicii de plată rezidenți s-a dublat în ultimii patru ani.
Aceste date reies dintr-un raport publicat de Banca Națională a României. Potrivit BNR, în decembrie 2019, în țara noastră s-au efectuat peste 22 de milioane de tranzacții cu cardul, în timp ce în decembrie 2015 numărul acestora era de 11 milioane.
Românii aleg astfel să plătească tot mai des cu cardul fie în mediul fizic, fie online, când își cumpără haine, comandă la supermarket, plătesc facturi sau fac tot felul de alte plăți. Cardurile bancare rămân opțiunea principală și pentru amatorii de jocuri de noroc online. Deși sunt operatori de cazino precum NetBet, la care poți alimenta contul chiar și fără să deții un card, cei mai mulți clienți aleg depunerile și retragerile cu cardul din motive de siguranță, rapiditate și confort.
Iar încrederea tot mai mare a românilor în tranzacțiile cu cardul este evidențiată și de valoarea acestora. Astfel, în decembrie 2019, românii au făcut plăți cu cardul de peste 4 miliarde de lei. 27% dintre tranzacțiile cu cardul efectuate anul trecut au fost înregistrate în ultimul trimestru. Această perioadă a coincis cu Black Friday și cu sărbătorile de iarnă, momente în care românii fac foarte multe cumpărături.
Câte carduri de credit au românii
Potrivit datelor furnizate de BNR, în România au fost utilizate anul trecut peste 3 milioane de carduri de credit. În ultimii 4 ani, creșterea a fost de 547.849, semn că apetitul românilor pentru cumpărături a fost în creștere.
În total, numărul cardurilor din România (cu tot cu cele de debit) este de peste 18 milioane. Astfel, ponderea cardurilor de credit este de aproximativ 16.5%.
Totuși, dacă ne raportăm la situația din celelalte țări UE, observăm că România are mai puțin de un card bancar / cap de locuitor, aceasta fiind una dintre cele mai mici valori din Uniune. În schimb, ponderea pentru cardurile de credit este de 0.15 carduri / cap de locuitor.
Un avantaj al cardurilor de credit emise în România este acela că utilizatorul poate face achiziții în rate fără dobândă de la comercianți. Astfel, acesta poate returna flexibil sumele utilizate în rate lunare, cu acoperirea sumei minime de plată. În aceste cazuri, dobânda se plătește doar dacă nu se achită integral sumele datorate până la data scadentă lunară, precum și pentru toate sumele retrase de la bancomat.
Totodată, prin intermediul cardurilor de credit se pot face cumpărături la preț redus, în urma unor parteneriate semnate intre bănci și comercianți. Iar emiterea unui card de credit nu este condiționată de virarea salariului într-un cont deschis la acea bancă și nu depinde de acceptul angajatorului. Cardurile de credit sunt folosite des de oameni, în timp ce pentru firme există alte soluții de creditare.
Câteva sfaturi utile de la Asociaţia Română a Băncilor, privind utilizarea cardurilor
1. La folosirea cardului în străinătate, alege întotdeauna plata în moneda locală a țării în care te afli. Dacă vei plăti în lei, vei avea de suferit din cauza conversiei valutare. Din acest motiv, e recomandat să plătești în moneda locală, recomandă Asociația Română a Băncilor.
2. Tine-ți cardul mereu în același loc în portofel/poșetă. Distruge orice stocare fizică a codului PIN și nu îl spune nimănui.
3. Nu înstrăina cardul nimănui. Chiar și fără să știe codul PIN, acesta poate fi folosit pentru tranzacții pe Internet, pe site-uri nesecurizate.
4. Când ai probleme la un ATM, solicită ajutorul angajaților sau sună la numărul de relații cu clienții.
5. Nu scoate cash de la bancomat cu cardul de credit. În cazul în care ai nevoie urgent, folosește totuși ATM-ul băncii tale.
6. Verifică extrasul bancar în fiecare lună. În cazul în care apar tranzacții suspecte, ia legătura de urgență cu banca emitentă.