Disputa de imagine între România și Marea Britanie pe tema așa-zisei invazii a muncitorilor români în arhipelag s-a mai domolit, iar acum putem analiza datele mai la rece.
Pe de-o parte, britanicii se tem că ar putea rămâne fără locuri de muncă, din cauza românilor (și bulgarilor), de cealaltă parte românii aleg în număr destul de mare să-și părăsească țara pentru a muncii acolo. Asta, cu toată că rata șomajului în România este în continuare sub media europeană, ba chiar suntem țara cu una din cele mai mici rate ale șomajului. La finalul lunii decembrie rata șomajului era la noi la nivelul de 6,5%, în scădere față de luna noiembrie. Ei bine, media europeană a ratei șomajului a oscilat anul trecut în jurul a 10%. La fel de adevărat este însă că veniturile salariale din România sunt departe față de cele din vestul Europei. Una peste alta, frica britanicilor, are și nu are totuși acoperire.
Datele statistice vorbesc de la sine
Portalul Tjobs.ro este cel mai mare furnizor de forță de muncă românească pentru angajatorii străini, în prezent oferind peste 17.500 de joburi în străinătate. Anul trecut au aplicat la locuri de muncă în străinătate folosind această platformă peste 13.200 de mureșeni. Ei bine, surpriză sau nu, în topul destinațiilor Marea Britanie este pe primul loc, cu peste 3.100 de aplicări, urmată de Germania cu 2.500 de aplicări, Franța cu 1.300 de aplicări, Italia – aproape 1.000, Belgia – aproape 600, Danemarca – peste 500 și Austria – aproape 500.
Aproximativ aceleași tendințe sunt și la nivel național, mureșenii nefăcând notă discordantă, drept urmare topul aplicărilor se respectă și la nivel național – Marea Britanie, urmată de Germania și Franța. În total, anul trecut numărul românilor care au aplicat la joburi în străinătate folosind această platformă a trecut de 425.000, iar numărul ofertelor de muncă au fost de peste 185.000, în creștere cu 12% față de 2011.
Dacă vorbim despre muncile prestate de mureșeni în străinătate, de cele mai multe ori ele sunt de calificare medie sau chiar munci necalificate. În topul domeniilor cu cele mai multe aplicări, conduce Hoteluri/Turism, cu peste 2.200 de aplicări, urmat de domeniile: Construcții/Amenajări – 1.900 de aplicări, Agricultură/Silvicultură/Zootehnie – 1.700 de aplicări, Restaurant/Catering – 1.100 de aplicări, Îngrijire bătrâni/Asistență socială – 1.100 de aplicări, Transport – 800 de aplicări, Curățenie/Întreținere/Menaj – 700 de aplicări.
Concluzii
Cu aceste date în față putem trage și niște concluzii, având în vedere că această platformă este cel mai mare furnizor de forță de muncă românească pentru străinătate. Pe de-o parte putem vedea că angajatorii din Marea Britanie au crescut numărul de oferte de muncă pentru români, în ciuda politicienilor britanici care se chinuie să demonstreze contrariul și în ciuda legislației care impune în continuare restricții de muncă pentru români.
A doua concluzie este că sunt căutați românii în special pentru joburi necalificate sau de o calificare medie, dar care necesită o muncă mai istovitoare. Și vorbim aici doar despre românii care pleacă la muncă în străinătate urmând calea legală, nu și de numărul greu de estimat al celor care muncesc în străinătate la negru și care de cele mai multe ori lucrează în munci necalificate. Ce-i drept, un număr relativ mare de joburi se oferă, de asemenea, și în domeniul medical atât pentru medici de cele mai felurit specializări, cât și pentru asistente medicale.
Mobilitatea forței de muncă în U.E.
Ca membri ai Uniunii Europene, deci cetățeni europeni, românilor li se garantează dreptul de a-și căuta un loc de muncă în oricare stat membru. Totuși, cetățenilor român și bulgari li se pot impune restricții de acces în anumite țări pe o perioadă nu mai lungă de șapte ani. Se folosesc de această prevedere din legislația europeană mai multe state membre, între care Austria, Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda și Spania (care la un moment dat eliminase restricțiile, însă au revenit asupra lor din cauza ratei mari a șomajului). Dar iată că, în ciuda restricțiilor, Marea Britanie rămâne cel mai mare angajator pentru românii care pleacă în străinătate.
Fără restricții, puteți munci în prezent în Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia și Ungaria.
Măsurile de restricționare trebuie să fie eliminate însă de toate statele membre până la data de 31 decembrie 2013 și doar în cazuri excepționale, bine fundamentate, mai pot fi extinse încă maxim doi ani.
Cătălin Hegheș