Prima ediție a evenimentului „Zilelor patrimoniului” va fi organizat la Reghin de către Municipiul Reghin și Muzeul Etnografic „Anton Badea” în perioada 24-26 septembrie.
Evenimentele au ca scop creșterea gradului de conștientizare a istoriei și a valorilor comune, a educației prin și pentru valorile culturale tradiționale și artistice românești și universale sub diferite forme și vor cuprinde o serie de activități: expoziții de artă fotografică și artă plastică, microrecital de muzică clasică, lansare de carte, spectacol folcloric, colocviu, teatru interactiv, scenete reconstruiri istorice, film în aer liber, târg de artă populară.
Activitățile debutează luni….
…la ora 17,00, cu un vernisaj de artă conceptuală – Vasile Mureșan, urmate de o lansare de carte – „Chipul fericirii” de Mihai George Corui.
„Mihai scrie foarte sincer și direct, adunând în acest volum proze scurte concentrate pe eul liric, dând naștere unei lumi în cuvinte, o lume care cuprinde dorințe, sentimente, trăiri, vibrații și pe alocuri anumite stări frumoase. Autorul are harul să ne transmită întotdeauna o energie pozitivă, eliberându-ne întotdeauna de problemele negative pe care le avem. Din câte l-am cunoscut eu, e un psiholog foarte bun al sufletului, poate să ne transmită imboldul de a căuta cu curaj în propria ființă oglinda care reflectă autenticitatea unor lucruri, a unor sentimente profunde pline de frumusețe interioară”, afirmă editoarea cărții, Nadia Farcaș.
Seara se va încheia cu un microrecital de vioară în interpretarea lui Emanuel Mureșan.
Marți…
… începând cu ora 16,00 se va desfășura un colocviu intitulat „Regii României Maria și Ferdinand”, prezintă Adriana Făgărășan. Urmează un spectacol folcloric, vor fi prezenți Dana German, Romanică Andrei, Larisa Cotoi, Natalia Moldovan, Maria Cengher, Ansamblul din Șerbeni, Ansamblul „Dăscălițele”, Ansamblul „Dedrețeana”, Ansamblul Folcloric din Cernăuți, Ansamblul „Vatra Dorului” și Darius Bucur.
Miercuri…
… de la ora 17,00 se va desfășura un moment de teatru interactiv pentru părinți și copii, povești din lumea satului, cu „Hocus, Pocus, Trulala”, urmată de reconstituirea istorică ”Moș Ion Roată și Unirea”. Seara se va încheia cu o proiecție în aer liber a filmului „Bacalaureat”, 2016, în regia lui Cristian Mungiu.
„Suntem în Anul European al Patrimoniului și al Centenarului Marii Uniri a României și am dorit să marcăm semnificația acestui an printr-o serie de activități care vizează patrimoniul. La o sută de ani de la Marea Unire, noi celebrăm unitatea și solidaritatea națională, iar ceea ce ne unește este patrimoniul, el este liantul între trecut prezent și viitor.
„Zilele Patrimoniului” este la prima ediție și pentru că în fiecare an la 15 septembrie, este ziua patrimoniului, ne-am dori ca acest eveniment să devină o tradiție prin intermediul căreia, prin diverse activități, să învățăm împreună să iubim patrimoniul, să îl protejăm și să îl respectăm.
Patrimoniul este un termen care are o foarte largă sferă de cuprindere, dacă pot să spun așa, patrimoniul reprezintă tot ceea ce strămoșii noștri au creat, de la obiecte și lucruri materiale la simboluri și valori imateriale, dar și ceea ce noi creăm și transmitem mai departe. Eu cred că atunci când vorbim despre patrimoniu ne referim în primul rând la trei aspecte: moștenire, conștientizare și responsabilitate și valorificare. Este necesar să îl cunoaștem, să îl înțelegem și să îl prețuim, așa îl putem valorifica. Patrimoniul reprezintă o parte din istoria celor care au locuit același spațiu, a modului lor de a fi în lume, în care se regăsesc întotdeauna și întrebările și soluțiile prezentului.
Vreau să mulțumesc în special Primăriei Municipiului Reghin, d-nei primar Maria Precup pentru efortul de a fi alături de noi și de a ne sprijini în organizarea acestor activități educaționale, care au ca scop, cunoașterea istoriei, a unor evenimente și personalități marcante și sensibilizarea opiniei publice cu privire la valorile europene și de apartenență la un spațiu cultural comun. Le mulțumesc tuturor colaboratorilor și partenerilor care s-au implicat și au contribuit la realizarea acestui proiect”, a declarat Roxana Man, managerul Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin.
Imola Grama
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.