Rugăciune comună, la Catedrala Mare, de Ziua Națională
Rugăciune comună, la Catedrala Mare, de Ziua Națională

Rugăciune comună, la Catedrala Mare, de Ziua Națională

Alexandru Cîmpeanu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, și reprezentanții instituților de cultură din subordine – Muzeul Județean Mureș, Ansamblul Artistic Profesionist “Mureșul”, Teatrul “Ariel”, Biblioteca Județeană Mureș, Filarmonica din Târgu Mureș și Centrul Județean pentru Cultură Artistică și Educație Tradițională Mureș – au prezentat marți, în cadrul unei conferințe de presă, activitățile ce vor fi organizate cu prilejul celebrării Centenarului Marii Uniri din 1 Decembrie.

Potrivit reprezentanților CJ Mureș, Ziua Națională va fi una specială în județul Mureș, cu un program de peste 12 ore ce va include expoziție de tehnică militară, o paradă militară, retrageri cu torțe din 3 puncte ale orașului și o paradă a portului popular din fiecare zonă a județului, concerte folclorice și patriotice și expoziții inedite.

Consilierul Mihaela Iordache, din partea Consiliului Județean Mureș, a precizat că programul de 1 Decembrie a fost gândit pentru toate vârstele și că defilarea în costume populare va fi urmată de un moment special, în fața Catedralei Mari.

“La încheierea acestor prezentări, totul se concentrează în fața Catedralei Mari, unde într-o rugăciune comună, cu 30 de preoți din parohia ortodoxă, vom susține proclamația, care va fi citită de un actor deosebit, după care vor fi câteva momente – poate că ar fi bine să vă lăsăm și niște surprize – artistice combinate, compilate, cu chitară, cu folk, cu a capella, câțiva copii care vor reuși să emoționeze, până la urmă, în ideea acestei sărbători. Niște tulnice, veți vedea că vor atrage către centrul orașului, pe scena comună, un spectacol de muzică patriotică. Dar nu un spectacol plictisitor, adică am avut grijă să-l condimentăm cu cele mai atractive elemente, artiști populari care vin să doinească niște cântece speciale, cu regionalisme, cu ceea ce a însemnat, până la urmă, cea mai veche meserie a acestui popor, oieritul”, a declarat Mihaela Iordache.

Potrivit acesteia, vor fi prezenți și studenți stegari, care vor avea câteva intervenții și momente în program. În final, va avea loc o horă a Unirii, cu toți artiștii participanți, într-un moment de sărbătoare.

Programul va continua la Palatul Culturii cu o seară de romanțe, șansonete și operetă, cu o suită de dansuri populare din toată țara la Ansamblul “Mureșul”, dar şi expoziții legate de Primul Război Mondial și Unire la Muzeul Județean Mureș, Centrul Județean pentru Cultură Artistică și Educație Tradițională Mureș și la Teatrul “Ariel”.