Biserici din lemn: Sanctuare de meșteșug și credință.
Răspândite în toată România, ascunse printre coline și livezi, bisericuțele de lemn aduc bucurie nu doar pelerinilor, ci oricărui căutător de frumos. Pătrundem cu respect în aceste locașuri sacre, admirăm împreună arta veche, naivă, sculpturile și frescele uitate din alt timp, de credință și legendă.
Simțim cum inima bate mai cuminte sub cupola arcuită. Altădată pline de săteni, acum în deplină liniște, ne cheamă să respirăm înăuntru simplitatea și smerenia, odată cu mirosul pereților vechi de stejar, ori cel de tămâie și lumânări.
E plămădită din lemn, dar din pământul pe care stă s-a scos aur. În cimitirul Bisericii „Cuvioasa Paraschiva” din Pianu de Sus, încă se mai găsesc stâlpi funerari din lemn, frumos ornați, încrustați cu simbolul XIII, din perioada colonizării romane, aici fiind cantonată Legiunea XIII Gemina.
Brâie îndestulătoare de cioplituri, stele în colțuri, rozete cu spițe urcă pe stâlpii înălțării de la Pianu, tăinuind și ei aceeași datină ca cei din vechile cimitire de pe tot cuprinsul ținutului.
Biserica de astăzi se remarcă prin arhitectura proprie lăcașurilor de cult dispărute de pe întreaga vale a Pianului. Păstrează obiecte valoroase de patrimoniu, dar și o pictură de o frumusețe rară.
Cu o istorie mai puțin obișnuită, Biserica de lemn din Pianu de Sus poartă amprenta simplității și modestiei specifice bisericilor vechi, dar autentice.
Scurtă incursiune istorică
Se spune că pe locul actualei biserici ar fi existat o alta, făcută din grădele și tencuită cu pământ. În jurul său a fost edificată biserica din lemn, în anul 1761, iar după terminarea construcției, cea de grădele a fost stricată din interior.
Timpul și neglijența și-au pus amprenta asupra lăcașului atât de mult încât, în anul 1918, cu ocazia lucrărilor de reabilitare, s-a renunțat la încăperea pronaosului și parțial la naos. Astăzi, în structura construcției regăsim doar altarul şi o mică parte din naos, turnul fiind mutat pe partea conservată.
În timpul Primului Război Mondial clopotele de la biserica nouă au fost ridicate. Ca urmare, clopotul din turnul vechii bisericii de lemn a fost mutat la biserica nouă, el purtând inscripția: „Pianu Românesc, popa Moise, popa Ioan 1761”.
Continuare pe Romania-atractiva.ro