Biserici din lemn: Sanctuare de meșteșug și credință.
Răspândite în toată România, ascunse printre coline și livezi, bisericuțele de lemn aduc bucurie nu doar pelerinilor, ci oricărui căutător de frumos. Pătrundem cu respect în aceste locașuri sacre, admirăm împreună arta veche, naivă, sculpturile și frescele uitate din alt timp, de credință și legendă.
Simțim cum inima bate mai cuminte sub cupola arcuită. Altădată pline de săteni, acum în deplină liniște, ne cheamă să respirăm înăuntru simplitatea și smerenia, odată cu mirosul pereților vechi de stejar, ori cel de tămâie și lumânări.
De jur împrejur se întinde câmpia. Biserica albă, cu turnul ei zvelt, pare o lebădă plutind pe marea verde a Câmpiei de Vest. Remarcată încă din perioada interbelică, biserica din satul Căpăt, comuna Racovița, a devenit una dintre primele biserici de acest gen din Banat care a intrat sub protecţia Legii monumentelor istorice.
Începând de la 1645 ea a „crescut” cu fiecare veac ce-i mai adăuga ceva. Pe lemnul învechit poți citi primele ei vârste. Aici pictor a fost chiar timpul care a lăsat urme și simboluri pe care ochiul tău, vizitatorule, va încerca să le descifreze fascinat de misterul lor.
Ceea ce o face deosebită este faptul că în această parte de ţară se păstrează mai puțin de zece biserici de lemn ridicate în tehnica specifică Banatului. De obicei, la edificiile construite din lemn prin utilizarea acestei tehnici se aplică o tencuială din pământ amestecat cu pleavă sau paie tocate.
Nu a fost padimentată cu scânduri, în afară de un mic pod aşezat spre naos, înaintea mesei altarului. De aceea, când vei păși înăuntru, vei avea pământul sub tălpi și cerul deasupra: de pe bolta pictată cu stele și îngeri, din mijlocul cerimii, Iisus te binecuvântează. Ești într-un loc aflat sub semnul divinității!
Continuare pe Romania-atractiva.ro