Biserici din lemn: Sanctuare de meșteșug și credință.
Răspândite în toată România, ascunse printre coline și livezi, bisericuțele de lemn aduc bucurie nu doar pelerinilor, ci oricărui căutător de frumos. Pătrundem cu respect în aceste locașuri sacre, admirăm împreună arta veche, naivă, sculpturile și frescele uitate din alt timp, de credință și legendă.
Simțim cum inima bate mai cuminte sub cupola arcuită. Altădată pline de săteni, acum în deplină liniște, ne cheamă să respirăm înăuntru simplitatea și smerenia, odată cu mirosul pereților vechi de stejar, ori cel de tămâie și lumânări.
Biserica de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Lăpugiu de Jos este una dintre bijuteriile arhitecturale ale patrimoniului cultural hunedorean.
Pe clopotul mic stă consemnat anul 1765, dar și grafica degradată a pisaniei picturii din altar indică același an, în care se pare că a fost ridicată biserica. Clopotnița se remarcă prin foișorul masiv, deschis pe console, deasupra căruia se înalță spre cer un coif elegant, cu bază pătrată.
Deși pictura murală este în prezent degradată, vei recunoaște stilul inconfundabil al meşterului zugrav Petru Nicolici Moler.
Pe peretele de vest al pronaosului, în scena „A doua venire”, îl vei descoperi pe Arhanghelul Mihail purtând cămașă și ițari și având chipul lui Cloșca.
Vino și tu la Lăpugiu de Jos, unde te vor surprinde și alte frumuseți păstrate din vechime, prilej de bucurie pentru ochi și suflet!
Continuare pe Romania-atractiva.ro