Bisericile fortificate: Inima comunității săsești protestante.
În satele săsești din Transilvania, acolo unde totul merge ceas, bisericile fortificate se înalță maiestuos pe culmi, nu doar ca structuri arhitectonice, ci ca simboluri ale unei solidarități comunitare ce a traversat secole. Inițial edificate pentru rugăciune și reflecție, s-au transformat rapid în cetăți de apărare, ce reflectă nevoia de protecție și unitate în fața pericolelor vremurilor medievale.
Unele incluse în patrimoniul UNESCO, bisericile fortificate sunt reflecții ale ordinii și rigorii ce au domnit odată aici, spunând o poveste despre un trai cumpătat, disciplină și credință – învățăminte valoroase pentru noi, călătorii.
Atunci când ajungi la Jelna, în județul Bistrița-Năsăud, ți se înfățișează un sat cu case mândre, vechi, construite de locuitori destoinici. În centrul localității a fost ridicată biserica fortificată, la început catolică. Istoria acesteia a fost pusă în legătură cu cea a cetății din Bistrița.
Biserica fortificată, astăzi evanghelică, are aspectul unui vârstnic peste care au trecut ani tulburi. Nu a avut o viață prea ușoară. Dar rămâne falnică și demnă. Astăzi se mai păstrează turnul de poartă, segmente ale zidurilor de fortificație, corul și absida bisericii vechi.
Continuarea pe Romania-Atractiva.ro