Bisericile fortificate: Inima comunității săsești protestante.
În satele săsești din Transilvania, acolo unde totul merge ceas, bisericile fortificate se înalță maiestuos pe culmi, nu doar ca structuri arhitectonice, ci ca simboluri ale unei solidarități comunitare ce a traversat secole. Inițial edificate pentru rugăciune și reflecție, s-au transformat rapid în cetăți de apărare, ce reflectă nevoia de protecție și unitate în fața pericolelor vremurilor medievale.
Unele incluse în patrimoniul UNESCO, bisericile fortificate sunt reflecții ale ordinii și rigorii ce au domnit odată aici, spunând o poveste despre un trai cumpătat, disciplină și credință – învățăminte valoroase pentru noi, călătorii.
acă ajungi pe Târnava Mare, la Valea Viilor vei avea parte de o experienţă emoţionantă. O mână de saşi ascultă, înşiraţi pe primele trei rânduri de bănci, predica rostită din amvon de preotul luteran.
Pășește în locul unde acum aproximativ 800 de ani, sașii, au ridicat o casă a Domnului! Veneau de la mii de kilometri, aduceau cu ei credința și lăstarii de viță de vie.
La început locul era numit Wurmloch, în germana medievală, însemnând loc cu viermi, iar Baromlaka, în limba maghiară, târgul vitelor. Numele de Valea Viilor a venit odată cu renumele plantațiilor de viță-de-vie care umpluseră dealurile.
N-a trecut mult și, pe același loc, sașii au construit această biserică, mult mai mare, și-n jurul ei, prin anii 1500, au ridicat turnuri și ziduri de apărare. Astfel, a ajuns una dintre cele mai puternice biserici fortificate dintre toate cele construite de saşi. Dovadă că-n ciuda vremurile zbuciumate, și astăzi, ea a rămas la fel.
Dacă ajungi aici, vei simți că biserica păstrează încă sufletul oamenilor care au construit-o și au apărat-o de-a lungul veacurilor. Parcă auzi aidoma forfota de odinioară, atunci când în Turnul Slăninilor se aducea preparatul afumat. Iar la intrare-n curtea ei, descoperi și un mic muzeu, unde poți admira costume tradiţionale săseşti, fotografii şi alte obiecte donate de membrii comunităţii.
Scurtă incursiune istorică
Pe locul unde a fost construită biserica de azi, a existat o bazilică romanică, amintită la 1414, din care s-au găsit câteva ruine. Cea vizibilă azi, ridicată în stil gotic, datează din secolul al XIV-lea. A fost dedicată inițial sfântului Petre (Sf. Petrus). În timp, după Reformă, nu a mai fost menționat patronul bisericii și denumirea nu s-a mai folosit.
Continuare pe Romania-atractiva.ro