Bisericile fortificate: Inima comunității săsești protestante.
În satele săsești din Transilvania, acolo unde totul merge ceas, bisericile fortificate se înalță maiestuos pe culmi, nu doar ca structuri arhitectonice, ci ca simboluri ale unei solidarități comunitare ce a traversat secole. Inițial edificate pentru rugăciune și reflecție, s-au transformat rapid în cetăți de apărare, ce reflectă nevoia de protecție și unitate în fața pericolelor vremurilor medievale.
Unele incluse în patrimoniul UNESCO, bisericile fortificate sunt reflecții ale ordinii și rigorii ce au domnit odată aici, spunând o poveste despre un trai cumpătat, disciplină și credință – învățăminte valoroase pentru noi, călătorii.
Simplitate, pace, liniște. Acestea sunt cuvintele care caracterizează, la prima vedere, micuța biserică reformată din Șieu Odorhei din județul Bistrița Năsăud.
Localitatea a fost atestată pentru prima dată documentar în anul 1263, în acea perioadă fiind construită și biserica. Aceasta este o biserică sală, construcția fiind influențată, la fel ca multe altele de acest fel din Transilvania, de curentul cistercian apărut la începutul secolului al XIII-lea în această parte a Europei.
La Șieu Odorhei timpul pare că s-a oprit în loc. În micuța biserică reformată simți dorința de a zăbovi să-i admiri modestia senină și să te reculegi într-un loc cu totul aparte.
Scurtă incursiune istorică
Biserica dispune de o navă centrală, cor și absidă, însă aceasta din urmă este pătrată, și nu semicirculară, așa cum întâlnim la construcțiile romanice.
Interiorul bisericii este luminos, fiind vopsit în alb, iar la vedere, din loc în loc, au fost evidențiate pietrele mari, fățuite, care datează din prima etapă de construcție, precum și picturile cu care era înzestrată odinioară biserica. Aceasta este pavată cu cărămidă, fiind mobilată cu strane vechi, atent sculptate.
De altfel, îți mai reține atenția faptul că altarul bisericii este unul specific, auster, mobilat cu bănci gri și o masă destinată săvârșirii serviciului religios.
Continuare pe Romania-atractiva.ro