Bisericile fortificate: Inima comunității săsești protestante.
În satele săsești din Transilvania, acolo unde totul merge ceas, bisericile fortificate se înalță maiestuos pe culmi, nu doar ca structuri arhitectonice, ci ca simboluri ale unei solidarități comunitare ce a traversat secole. Inițial edificate pentru rugăciune și reflecție, s-au transformat rapid în cetăți de apărare, ce reflectă nevoia de protecție și unitate în fața pericolelor vremurilor medievale.
Unele incluse în patrimoniul UNESCO, bisericile fortificate sunt reflecții ale ordinii și rigorii ce au domnit odată aici, spunând o poveste despre un trai cumpătat, disciplină și credință – învățăminte valoroase pentru noi, călătorii.
Printre localitățile aflate în Depresiunea Ciucului, din județul Harghita, se numără și Cârța, o localitate cochetă cu străzi și case îngrijite, localnici ospitalieri și monumente de arhitectură foarte frumoase. Dintre toate acestea se distinge biserica romano-catolică. Aceasta a fost construită în prima jumătate a secolului al XV-lea în stil gotic târziu, fiind apărată de o fortificație de formă circulară, din piatră, care înconjoară biserica. Totuși, se presupune că înaintea acestui edificiu a existat o biserică edificată în stil romanic.
Scurtă incursiune istorică
Biserica Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Cârța este un monument istoric, construit între anii 1444-1720 în stilul goticului târziu, completată cu o navă laterală în 1796, fiind astfel compusă din navă cu axa E-V, cu sanctuar orientat spre nord, portic sudic, capelă nordică, sacristie compusă din două încăperi și o scară exterioară pe latura sudică asigurând accesul spre tribuna orgii. Corul prezintă nervuri încopciate în chei de boltă decorate cu reliefuri.
Ca urmare a multiplelor reconstrucții, astăzi clădirea prezintă unele modificări. În anul 1796, clădirea a suferit o transformare majoră. Prin demolarea turnului de vest, a peretelui vestic al naosului și a unei secțiuni a sanctuarului, naosul bisericii a fost extins atât spre vest, cât și spre est, s-au demolat și capela laterală de sud și sacristia de nord, iar o capelă laterală a fost creată pe fiecare parte și a fost creată o nouă sacristie în nord.
Intrarea în curtea bisericii se face pe sub un turn finalizat la începutul secolului al XVI-lea și refăcut în anul 1720. Fortificația bisericii, cu ziduri de peste opt metri, cuprinde un drum de strajă, bine păstrat, practicabil în întregime și în zilele noastre. Dacă parcurgi acest drum poți admira biserica din diferite unghiuri și astfel experiența ta va fi una cu totul specială. De la micile ferestre ale acestui drum de strajă poți să vezi împrejurimile pitorești care înconjoară dealul pe care se află ansamblul fortificat.
Localitatea Cârța, cu biserica sa, reprezintă, cu siguranță, un reper ecleziastic ce nu trebuie ratat.
Continuare pe Romania-atractiva.ro