Bisericile fortificate: Inima comunității săsești protestante.
În satele săsești din Transilvania, acolo unde totul merge ceas, bisericile fortificate se înalță maiestuos pe culmi, nu doar ca structuri arhitectonice, ci ca simboluri ale unei solidarități comunitare ce a traversat secole. Inițial edificate pentru rugăciune și reflecție, s-au transformat rapid în cetăți de apărare, ce reflectă nevoia de protecție și unitate în fața pericolelor vremurilor medievale.
Unele incluse în patrimoniul UNESCO, bisericile fortificate sunt reflecții ale ordinii și rigorii ce au domnit odată aici, spunând o poveste despre un trai cumpătat, disciplină și credință – învățăminte valoroase pentru noi, călătorii.
În timpul secolelor XVII și XIX, centrul satului Ciucsângeorgiu a reprezentat nucleul religios al regiunii Ciucului de Jos. Contribuția sa la această poziție de lider a fost consolidată și de faptul că, în anul 1784, a primit dreptul de la împăratul austriac de a organiza târguri săptămânale, devenind astfel un actor economic de primă importanță în această regiune.
La poalele munților Ciucului, în județul Harghita, se află localitatea Ciucsângeorgiu, în centrul căreia se află o falnică biserică romano-catolică, una dintre cele mai frumoase, cea mai mare și cea mai veche biserică gotică din regiune. Construită în secolul al XIV-lea, biserica a avut parte de numeroase transformări până când a ajuns să arate ca astăzi. Aceasta dovedește cât de înstărită a fost comunitatea.
În interior, se îmbină armonios stilul gotic cu cel baroc. Atrag atenția altarul baroc bogat decorat cu scene biblice, amvonul și baldachinul. Orga, adăpostită într-un dulap baroc masiv, se află într-o stare excelentă de conservare și este funcțională. Pe tavan, se păstrează încă nervurile gotice, cu chei de boltă sculptate după diferite modele geometrice.
În curtea bisericii se află un mic cimitir și o capelă funerară. Zidul de incintă proteja odinioară întregul ansamblu arhitectural.
Descoperirile arheologice de lângă biserica romano-catolică au scos la iveală materiale ceramice din epoca bronzului și monede dacice de argint.
Biserica romano-catolică Sf. Gheorghe din Ciucsangeorgiu merită vizitată pentru frumusețea ei, iar zona oferă numeroase destinații turistice, busturi ale unor personalități, case memoriale, monumente și un muzeu etnografic! E o adevărată lecție de istorie!
Continuare pe Romania-atractiva.ro