Castrele romane, la granița imperiului roman în Dacia, pe frontiera strategică.
Străbatem castrele romane prin inima fostei Dacii și descoperim componente ale Limesului dacic, cea mai extinsă frontieră a Imperiului Roman pe teritoriul Europei continentale.
De la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, la ruinele Cetății Romano-Bizantine Sucidava, drumul de 1500 de kilometri, de-a lungul drumurilor sării și aurului dacic, ne prezintă cele mai complexe sisteme de apărare din lumea antică. Fiecare cetate, vizitabilă sau încă îngropată, dezvăluie un capitol fascinant al strategiei militare, dar vorbește mai ales despre ingineria și organizarea care au modelat provincia.
Pentru pasionații de istorie, arheologie și strategie militară, acest traseu este o călătorie revelatoare a gloriei, forței și vulnerabilității celei mai mari puteri imperiale ale antichității.
Cercetările arheologice desfășurate în anul 2017 la Trâmpoiele, pe șaua din apropierea vârfului Grohaș din Munții Metaliferi, au scos la iveală un turn de observație fortificat (burgus) datând din epoca romană.
Fortificația de mici dimensiuni era amplasată strategic, la o altitudine de 940 m, având o priveliște excelentă asupra Munților Apuseni. Din acest punct, romanii puteau supraveghea mai multe trasee montane care se intersectau în apropiere.
În plus, fortificația se afla la mai puțin de 12 km de anticul Ampelum (Zlatna de astăzi), care îndeplinea rolul de centru administrativ al districtului minier.
Turnul de observație de la Trâmpoiele făcea astfel parte din ansamblul fortificațiilor romane din zona auriferă a provinciei Dacia, ridicate în scop de control și apărare a centrelor de exploatare minieră şi a căilor de acces pe care le deserveau.
Continuare pe Romania-atractiva.ro