Castrele romane, la granița imperiului roman în Dacia, pe frontiera strategică.
Străbatem castrele romane prin inima fostei Dacii și descoperim componente ale Limesului dacic, cea mai extinsă frontieră a Imperiului Roman pe teritoriul Europei continentale.
De la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, la ruinele Cetății Romano-Bizantine Sucidava, drumul de 1500 de kilometri, de-a lungul drumurilor sării și aurului dacic, ne prezintă cele mai complexe sisteme de apărare din lumea antică. Fiecare cetate, vizitabilă sau încă îngropată, dezvăluie un capitol fascinant al strategiei militare, dar vorbește mai ales despre ingineria și organizarea care au modelat provincia.
Pentru pasionații de istorie, arheologie și strategie militară, acest traseu este o călătorie revelatoare a gloriei, forței și vulnerabilității celei mai mari puteri imperiale ale antichității.
Imaginează-ți o călătorie în timp, în îndepărtatul secol II d.Hr. Te afli la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, de unde pornești către Apulum (Alba Iulia de astăzi). De-a lungul drumului imperial, romanii au ridicat o salbă de fortificații cu rol de supraveghere și apărare.
Pe malul drept al râului Mureș, pe o terasă înaltă, descoperi castrul auxiliar de la Cigmău. Se află aproximativ la mijlocul distanţei dintre Micia (circa 40 km sud-vest) şi Apulum (circa 45 km nord).
Fortificația este amplasată strategic, râul Mureș fiind cea mai importantă rută riverană de comunicare a provinciei romane. În apropiere se găsesc zăcămintele aurifere din Munții Apuseni. La numai câțiva kilometri se află complexul de băi termale romane Germisara.
Urmând configurația naturală a terenului, castrul de la Cigmău se remarcă prin forma neregulată, de trapez alungit și prin cea mai atipică planimetrie internă din toată Dacia.
Explorează vestigiile antice și descoperă interesanta poveste a locului cunoscut astăzi și sub numele de Cetatea Urieșilor!
Continuare pe Romania-atractiva.ro