Castrele romane, la granița imperiului roman în Dacia, pe frontiera strategică.
Străbatem castrele romane prin inima fostei Dacii și descoperim componente ale Limesului dacic, cea mai extinsă frontieră a Imperiului Roman pe teritoriul Europei continentale.
De la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, la ruinele Cetății Romano-Bizantine Sucidava, drumul de 1500 de kilometri, de-a lungul drumurilor sării și aurului dacic, ne prezintă cele mai complexe sisteme de apărare din lumea antică. Fiecare cetate, vizitabilă sau încă îngropată, dezvăluie un capitol fascinant al strategiei militare, dar vorbește mai ales despre ingineria și organizarea care au modelat provincia.
Pentru pasionații de istorie, arheologie și strategie militară, acest traseu este o călătorie revelatoare a gloriei, forței și vulnerabilității celei mai mari puteri imperiale ale antichității.
După cucerirea Daciei intracarpatice și pacificarea regiunii, era foarte important ca drumul de pe Valea Nirajului care lega Barbaricum-ul din estul Transilvaniei (Ținutul Sării, Depresiunea Ciucului și Depresiunea Giurgeului) cu interiorul provinciei să fie bine protejat și supravegheat de armată și autoritățile romane.
Printre fortificațiile construite paralel cu Carpații Orientali pe la începutul secolului al II-lea, cu rolul de a apăra granița de est a provinciei Dacia și în mod special drumul de pe Valea Nirajului, s-a aflat și castrul roman auxiliar de la Călugăreni. Acesta a fost amplasat pe locul cunoscut sub numele de Cetatea Sânzienei sau Cetatea Veche.
Conform datelor arheologice, trupa cantonată la Călugăreni era Cohors I (prima) Augusta Ituraeorum sagittariorum, o unitate auxiliară de arcași recrutată inițial din rândul itureilor, o populație care a locuit pe teritoriul Libanului și Siriei de azi.
În prezent, situl arheologic de la Călugăreni este cel mai intens cercetat sit de epocă romană din județul Mureș şi cel mai bine cunoscut în literatura arheologică. Cele mai reprezentative monumente păstrate până astăzi sunt castrul de piatră, băile, așezarea civilă și rețeaua de drumuri romane.
Continuare pe Romania-atractiva.ro