Castrele romane, la granița imperiului roman în Dacia, pe frontiera strategică.
Străbatem castrele romane prin inima fostei Dacii și descoperim componente ale Limesului dacic, cea mai extinsă frontieră a Imperiului Roman pe teritoriul Europei continentale.
De la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, la ruinele Cetății Romano-Bizantine Sucidava, drumul de 1500 de kilometri, de-a lungul drumurilor sării și aurului dacic, ne prezintă cele mai complexe sisteme de apărare din lumea antică. Fiecare cetate, vizitabilă sau încă îngropată, dezvăluie un capitol fascinant al strategiei militare, dar vorbește mai ales despre ingineria și organizarea care au modelat provincia.
Pentru pasionații de istorie, arheologie și strategie militară, acest traseu este o călătorie revelatoare a gloriei, forței și vulnerabilității celei mai mari puteri imperiale ale antichității.
Puține sate din lume adăpostesc ruinele capitalei unei provincii imperiale. Situat în partea de vest a Țării Hațegului, micul sat Sarmizegetusa păstrează vie amintirea trecutului.
Întemeiată între anii 109-110, de către guvernatorul Decimus Terentius Scaurianus, în numele împăratului Traian, Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost capitala temporară a Daciei romane și locul unde își avea sediul procuratorul financiar al provinciei. Mai târziu, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a primit epitetul de metropolis.
Întoarce-te în timp, acum aproape 2000 de ani! Te afli în Forul lui Traian, centrul orașului roman. Intrarea se făcea printr-o poartă monumentală, străjuită de două fântâni publice decorate cu statuile unor zeități romane. În curtea placată cu marmură tronau soclurile statuilor unor împărați ce au jucat un rol în viața orașului sau a provinciei. Din curte se trecea în basilica, flancată de câte un podium (tribunalium) pe care cetățenii își țineau discursurile și unde cei doi magistrați (duumviri) judecau. În curia membrii consiliului orașului dezbăteau chestiunile urbane.
Ruinele încă vorbesc despre arhitectura grandioasă și nivelul avansat al tehnologiei romane.
Continuare pe Romania-atractiva.ro